Nervepirrende påske

Arkivbilde fra Syria

Arkivbilde fra Syria

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Mens nordmenn koste seg med «krim», sto atomtrussel og verdenskrig på vippen. Skal vi blindt tro ei stormakt som har produsert falske fakta før? Lar vi oss villig lede av uansvarlige politikere? Hvor er Faktisk og alle som roper høyt om ikke å falle for falske nyheter?

Hvem ønsker krig? I eget land, på egen grunn? Jeg føler meg sikker på at de fleste ville sagt nei hadde vi blitt spurt. Våpenkamp rammer sivile med uhyrlige konsekvenser. Vanlige mennesker lider fordi krigerske avgjørelser tas over hodene våre. For øvrig starter ingen krig med krigserklæringen. I forkant blir det mobilisert og malt fiendebilder. Saddam Hussein ble demonisert, så Gaddafi og Assad likeså. Det er et fakta at krigen mot Irak og Libya ble igangsatt ved hjelp av løgner. Ingen fant masseødeleggelsesvåpen fordi de var oppdiktet, og Gaddafi var ikke i ferd med å massakrere sitt eget folk. Tvert om ville han forhandle om fred, noe norske bombefly fikk forhindret. Militære intervensjoner uten mandat fra FNs sikkerhetsråd er lovstridige og kriminelle. Skal vi la det skje på ny? Fordi Assad brukte nervegass mot sitt eget folk?

Rakettforsker og sivilingeniør Øyvind Moe skriver for Herland-rapporten at «det er mange elementer som taler for at det er lite sannsynlig.» Giftgass kan ha lekket ut av beholdere eller blitt ødelagt i bombeangrep, slik det hevdes fra syrisk hold. Etter gassangrepet i 2013 ble Syrias lager med kjemiske våpen hentet ut av norske soldater. Gransking tar tid, og den gang kunne det ikke bevises at Assad sto bak. Tross det fikk han skylda uten betenkning, da som nå. Moe forteller dessuten at saringass er komplisert å produsere. Den trenger inn i huden og fordrer hel beskyttelsesdrakt. På fotoer ble hjelpemannskap vist uten slik beskyttelse. Det finnes gode grunner for tvil.

Putin krever gransking. Det bør vi og. I stedet erfarer jeg at medier, politikere og NATO samstemt hyler med i ulvekoret og vil ha mer blod. Men det går ikke an å bekjempe Assad og IS samtidig uten å skape et nytt Libya, der lovløshet og vold får fritt spillerom. «De moderate syriske opprørerne» består av altfor mange konkurrerende grupper og representerer verken samling eller fred. Til tross stiller våre folkevalgte seg totalt ukritiske bak nok et amerikansk brudd på Folkeretten. Lista over USAs innblanding i andre lands interne affærer er lang som flere uår i strekk. Norge spiller, som vanlig, lydig og lojal medløper, men heldigvis finnes motstand. I Amerika forsøker over 2000 eks-ansatte i sikkerhetstjenester å få Trump til å besinne seg angående Syria, og hele 50 amerikanske protestmarsjer har passert på god avstand fra mediebildene.

Under valgkampen snakket Trump om å trappe ned intervensjoner utenlands. Mannen er ustadig og uforutsigbar hevdes det nå, fordi han gjør motsatt. Mest sannsynlig har han krasjlandet mot den etablerte makteliten. Amerikanske presidenter har tross alt begrenset myndighet. Det er tydelig at de krigshissige atter har festet godt grep om rattet, med Trump som synlig sjåfør, handlekraftig og farlig. Krigen i Syria dreide seg opprinnelig om et amerikansk-ønsket regimeskifte, men så kom russerne og kullkastet planen. I påska, var vi vitne til et nytt forsøk, som dessuten ville omgjort Europa til en krigssone. Uten at noen brydde seg nevneverdig! På langfredag prøvde USA ut sin «Alle bombers mor» i Afghanistan, den kraftigste bombe noensinne, et miljøskadelig dollarbeist. Og i Korea sto verdens overlegne militærmakt klar til å utsette hundretusener på halvøya for atomkrig.

Jeg grøsser, fordi jeg skjønner hva det betyr å f.x. kaste Syria til ulvene. Det påståtte nervegassangrepet benyttes til å presse Russland opp i et hjørne. USA krever at de stanser støtten til Syrias onde hersker. Hvis verdens overlegne krigsmakt uhemmet får bombe løs, og russerne nekter å ta diktat fra sin motstander og fiende, havner den europeiske freden, vår fred, i ekstrem fare, uten at vi bryr oss? Krigsmaskinen er mobilisert. Atomrakettene står klare til utskyting. Selv om ingen kan vinne atomkriger, verken her eller der. Det er et fakta. Påskedagene var ulidelig nervepirrende, mens faren for krigsutbrudd ble undergravd av de fleste medier, som i stedet satte fullt fokus på 4 drepte i Stockholm.

FAKTA: Verdens verste voldshandlinger blir gjennomført i statlig regi. Krig er en forbrytelse mot menneskeheten og overgår all annen kriminalitet når det gjelder bestialitet, antall drepte, storstilte hærverk og destruksjon. Takke meg til påskekrim, for da blir jo skurkene tatt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken