Gå til sidens hovedinnhold

2018 - et nytt 1968?

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da jeg gikk på lærerskolen hadde jeg Trygve Bull (den gamle AP-raddisen) som historielærer. Det var utrolig interessant å få del i hans erfaringer fra politikken i form av analyser, men også anekdoter. Han hadde også en teori om at annenhver generasjon er radikale, at etter enhver venstreradikal periode kommer det en høyrebølge.

Jeg ble radikalisert av Vietnamkrigen og var med på å stifte Kvinnefronten og organisere det første 8. marstoget i Oslo, men jeg har også vært med på at den radikale bølgen døde ut og at det å være feminist nærmest ble kleint. Men med #metoo kampanjen har kvinner igjen blitt bevisst at det ikke er greit å bli behandlet uten respekt, trakassert eller voldtatt. Kvinner marsjerer igjen i gatene slik våre bestemødre gjorde da de krevde stemmerett og vi gjorde da vi kjempet for retten til selvbestemt abort. Trygve Bull hadde rett da han sa at radikaliseringen går i bølger.

Derfor vil også Sylvi Listhaugs facebookmelding om at Arbeiderpartiet setter hensynet til terroristers rettsikkerhet over nasjonens få helt andre konsekvenser enn at justisministeren ble tvunget til å si at innholdet i meldingen er feil og be om unnskyldning for både innholdet og kommunikasjonen. Det at en justisminister ikke straks ble korrigert av statsministeren viste at Høyre ikke har sett at justisministerens spissformulering kunne legitimere høyreekstrem propaganda. Audun Lysbakken er den som klarest har påpekt denne sammenhengen og Arbeiderpartiet erkjenner nå at de har snakket for lite om at Breiviks angrep var politisk og legitimert av ideen om at AP er landsforedere og vil la fremmedkulturelle overta landet vårt.

Sylvi Listhaug skal ha takk for å ha gjort det klart for meg og mange andre at vi må bli tydeligere og sette dagsorden for den politiske debatten om høyreekstremisme i Norge. Isteden for å være redde for å dra 22. juli-kortet, vil AP og alle på venstresida vise at det var ikke en gal manns handlinger som førte til den eneste terroraksjonen på norsk jord. Det var en politisk bevisst mann som skrev et høyrepopulistisk manifest for å legitimere en politisk handling. Det er ingen som på ytterste høyre fløy som har støttet at han bombet regjeringskvartalet og drepte ungdommer på Utøya, men de støtter tankene som lå bak handlingene. Det er disse tankene vi nå må ta et tydeligere oppgjør mot akkurat som vi gjorde på 70-tallet.

Kommentarer til denne saken