Hvilken seierssituasjon Jørgen Hurum

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDet er sjelden jeg har sett et så stort ønske om å få «juling».

Her er en ansattes representant som jubler for at flere hundre mennesker skal miste jobben sin. Det er ikke vanlig hverdagskost å se en styrerepresentant, som har et så viktig verv, til de grader dummer seg ut.

  1. Det er ikke fattet noe vedtak om storsykehus ennå. Det er fattet et vedtak om et såkalt «målbilde». Dette «målbildet» står det ingenting om i de veiviserne jeg har pløyd igjennom. Det nye ordet ble laget fordi Sykehuset Innlandet (SI) hadde laget en svært mangelfull idéfaserapport. For å være helt ærlig, må det kunne sies at det var et godt gjennomført makkverk av en rapport. En rapport det ikke var mulig for Helse Sør-Øst (HSØ) å godkjenne.
  2. Derfor måtte HSØ lage en mulighet for SI gjennom et såkalt «målbilde». I dette arbeidet skal HSØ og SI blant annet jobbe for å få orden på økonomien, slik at de kan skaffe den nødvendige egenkapitalen. Det dreier seg om 2.5 - 3 milliarder kroner.
  3. Det er ikke slik som flere av nedleggingsentusiastene forfekter, - Hurum inkludert. SI får ikke fem øre. 70 prosent av byggesummen må lånes, og resten på 30 prosent må de skaffe selv, gjennom enorme nedskjæringer i pasienttilbudet.
  4. Det hersker stor usikkerhet om hva SI har av egenkapital. Det er vanskelig å finne eksakt beløp i regnskapene deres, det være seg driftsregnskap eller balanse. Vi har anslått den til ca 1.5 milliarder kroner, men vi veit ikke helt det eksakte tallet (Det arbeides med saken). Slike forhold skal sikkert være skjult for allmennheten.
  5. Hvis det viser seg at SI har 1,5 mrd, så mangler de 1 mrd. Har de mindre, blir summen de skal spare tilsvarende større. Blir totalsummen for bygginga høyere (noe den jo ofte blir), så blir egenkapitalkravet desto større. Dette er svært enkel matematikk.
  6. Et lån på 6,5 mrd tilsier at det må betales 180 millioner kroner årlig i renter. I tillegg kommer avdrag, og dette skal avskrives over 25 år.
  7. Skal SI skaffe mellom 1 og 2 mrd i «målbilde-perioden», så er det ikke 300 millioner kroner som skal spares i fire-års perioden. Da må de spare mellom 250 til 500 millioner kroner i året. Hvilken seierssituasjon Hurum! Dette er bare fantastisk! Og styret har flere gledelige meldinger til sine ansatte: De skal bli flere hundre færre, og jammen skal de øke aktiviteten til langt over dagens aktivitet. Hvilken seierssituasjon! Hipp hurra for de framoverlente menneskene i SI-styret! De får ikke nobelprisen i matematikk, ei heller noen priser for å lage gode arbeidsmiljøer for sine ansatte, men det kan vel hende at NHO, AP, Høyre og FrP kan gi dem en pris for godt gjennomført forsøk på å ødelegge spesialisthelsetilbudet i Innlandet.
  8. Til alle som drømmer om at deres sykehus skal bli den utvalgte seierherren som skal «overleve» med redusert kapasitet: Drøm gjerne videre, men jeg forventer vel at dere har fått med dere det administrerende direktør Alice Beate Andersgaard uttalte til avisene for et par uker siden: alle pengene som eventuelt blir tatt opp i lån skal gå til nytt hovedsykehus. Det er ikke fem øre til noen andre sykehus. Det er lov å drømme, men det gir ikke penger i kassa.
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags