Luftambulansebase i Innlandet – nå!

LUFTAMBULANSE: – Nå er det Innlandets tur – vi har ingen liv å miste, skriver artikkelforfatteren.

LUFTAMBULANSE: – Nå er det Innlandets tur – vi har ingen liv å miste, skriver artikkelforfatteren. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDet er nærmest unison enighet om at det trengs en ny luftambulansebase i mjøsområdet. Landets fire regionale helseforetak har konkludert med dette. Helseministeren er enig, og i svar på spørsmål fra Rigmor Aasrud i Stortingets spørretime fastslår han at basen bør ligge ved hovedsykehuset. Altså ved Mjøsbrua.

De to kommunene som er aktuelle for lokalisering er Gjøvik og Ringsaker. Basen skal ligge der man når flest mulig på kortest tid; det betyr ved Mjøsbrua. De aktuelle kommunene bør snarest mulig innhente kravspesifikasjoner for luftambulansebaser og ha sine forslag til lokalisering klare så snart som mulig. Det er ingen grunn til å vente på endelig konklusjon om nøyaktig hvor sykehuset skal ligge. Etter det vi har forstått trenger ikke basen å ligge inne på selve sykehustomta, men innen få minutters kjøreavstand. Vi har ikke tid til å vente på den eksakte beliggenheten av Mjøssykehuset.

Følgende punkter (som i hovedsak er sakset fra diverse dokumenter fra SI de siste årene) viser med all ønsket tydelighet hvorfor det haster med å få luftambulansebasen på plass:

* Det er godt dokumentert at det sentrale Innlandet har svært dårlig luftambulansedekning ved akutte tilfeller.

* En befolkning på nærmere 300.000 kan nåes av et luftambulansehelikopter ved Mjøsbrua innen 20 minutters flytid.

* Innen 10 – 12 minutters flytid når man: Rena / Østerdalen, Elverum, Stange, hele Ringsaker inkl fjellområdene, Torpa, Dokka, Øyer / Hafjell, Toten. Innen ca 20 minutter: Koppang / Østerdalen, Solør, Valdres, Hadeland, Gudbrandsdalen opp til Ringebu.

* En luftambulanse plassert ved Mjøsbrua vil kunne møte innkommende ambulanser fra alle dalfører og retninger innen kort tid: beliggenheten er «midt mellom» Valdres, Gudbrandsdalen, Østerdalen og Solør.

* Nærmeste luftambulansebaser er i dag Lørenskog, Ål og Dombås. Disse bruker i praksis 40 – 50 minutter til det sentrale mjøsområdet.

* Sykehuset-Innlandet har fhv lav selvdekningsgrad. Dvs at mange pasienter må sendes ut av helseforetaket for å få behandling. Med vanlig ambulanse er det oftest snakk om transporter på mellom 120 og 250 kilometer.

* Hjerteinfarkt: utviklingen de siste årene har gått mot at nær sagt alle livstruende tilfeller behandles i Oslo eller Trondheim (utblokking ved et PCI-senter). Minuttene teller.

* Hjerneslag: et økende antall behandles i Oslo eller Trondheim (fisking av blodpropper). Her teller minuttene muligens enda mer enn ved hjerteinfarkt.

I Oslo-området har de to luftambulansene blitt tilført ekstra ressurser for å opprette kostbare bakvaktsordninger. Disse midlene bør heller kanaliseres til et nytt Innlandshelikopter. Nå er det Innlandets tur – vi har ingen liv å miste.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags