Tommel opp

Gjøviks forslag til tomt for det nye Mjøssykehuset, som skal bygges «ved Mjøsbrua».

Gjøviks forslag til tomt for det nye Mjøssykehuset, som skal bygges «ved Mjøsbrua». Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

oa menerOK, sier helseminister Bent Høie til Helse Sør-Østs vedtak om et Mjøssykehus ved Mjøsbrua. Ministeren har hatt flere besøkende fra mjøstraktene de siste ukene, og det var som forventet at han fredag ga sin velsignelse til å fortsette planene på det sporet som nå endelig er skissert.

Det motsatte ville rent politisk vært nesten umulig, og dessuten trolig ytterligere forverret situasjonen i Sykehuset Innlandet. Med sykehusvedtaket har foretaket og sykehuset nå hensikten som helliger middelet. Sykehusstrukturen og behandlingstilbud i Innlandet kan og skal nå planlegges nesten helt på nytt. Fredagens signal fra helseministeren var et startskudd for disse planene.

SI har selvfølgelig tjuvstartet litt. En del føringer er allerede lagt. Av det som er helt sikkert, er at ingen av sykehusene skal opprettholdes med dagens tilbud.

Det neste året skal sykehuset og eierne sette seg ved tegnebordet og tenke ut de beste løsningene for framtidas sykehusstruktur i dette hele Innlandet. Forslaget skal presenteres en gang neste vår.

Dette blir ingen lett jobb. For det er jo ikke slik at man starter med helt blanke ark. Bortsett fra for det nye sykehuset som skal bygges. Der skal det lyttes til moderne føringer i Nasjonal helse- og sykehusplan, som sier at vi i størst mulig grad bør samle somatikk, psykisk helsevern og rusbehandling for å gi et helhetlig tilbud på samme sted. Det høres både smart og plasskrevende ut.

Framover blir det ekstremt viktig at de økonomiske rammene til det nye sykehuset står i stil med både føringene og forventningene. Foreløpig estimat er en prislapp på 8,65 milliarder kroner. Men det er fortsatt fem år med prisstigning og gode tider i byggebransjen til bevilgningene skal inn i statsbudsjettet. Her må politikere og sykehus kjempe for at det ikke blir helsetilbudet som må tilpasses en for trang økonomisk ramme, men økonomien som tilpasses behovet. Det er varslet at det nye sykehuset på Kalnes i Østfold er bygget for lite, mens kritiske røster advarer om det samme allerede før spaden er satt i jorda i Drammen. Helseministerens svar forplikter, og må følges opp med økonomiske muligheter til å skape et bedre tilbud enn i dag.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags