Sterke reaksjoner på sykehusutsettelse

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Sterke reaksjoner på sykehusutsettelse står det å lese i OA 28. juni 2018. Ja, det er sterke ord som «respektløst» og «uakseptabelt» styret i SI brukte om HelseSørØst sitt utsagn om at byggingen av Mjøssykehuset ikke vil komme over i neste konseptfase, men blir utsatt til senere en gang. Dette etter ordre fra Helse Sør-Øst står det videre å lese.

Kjære politikere: Har galskapen snart nådd toppen og fornuften bunnen? Det er helt uforstårelig at denne såkalte «storsykehuskampen» fortsatt pågår. Først litt historikk som er sitat fra Are Saastads bok, «Feil medisin – Historien om Norges største sykehusskandale», utgitt i 2013. Jens Stoltenberg dannet sin første regjering i mars 2000. Den ville modernisere den norske velferdsstaten. En modell for dette fant Jens hos statsminister Tony Blair i England, som drev en tydelig markedsorientering. Han brukte næringslivets redskaper også innen sykehussektoren. Det var denne politikken som fikk navnet New Public Management. Stoltenbergs første regjering satt bare i 18 måneder, men i samarbeid med Høyre og Fremskrittspartiet, ble det gjort store endringer i Norge. Ja det var da alle landets sykehus ble foreslått omgjort til foretak. Det var selvfølgelig mye politisk krangel den gang som nå. Et spørsmål som ble reist den gang er det samme som mange av oss reiser i dag – nemlig:

1. Hvordan går det an å sette hensynet til økonomien opp mot hensynet til alvorlig psykisk syke?

2. Er det i det hele tatt mulig å snakke om lønnsomhet i pasientbehandling?

Ja, det var den gang da. I dag kan vi bare se i vårt nærområde hvor det er alt for lite leger og helsepersonell. Se for eksempel til Reinsvoll! Og hvorfor har vi alt for lite sykehjemsplasser? Kan det ha noe med feilprioritering å gjøre?

Jeg er gammel – har god tid og er interessert i distriktspolitikk. Derfor bruker jeg lang tid på å lese gjennom mange titalls oppsamlede leserinnlegg, nettopp om sykehussaken. De er skrevet av alle typer mennesker med ulik bakgrunn. Ja, det er alt fra forskere, overleger, ulike legespesialister, sykepleiere, samfunnsengasjerte personer og personer helt ned til grasrota, som jeg selv er en representant for. Det er mange kunnskapsrike og samfunnsengasjerte personer som skriver på debattsiden i OA. Så les der, så uten at jeg nevner navn her så vet du hvem jeg mener.

Jeg takker dem for ståpå-viljen. En gang må vel også politikerne her i Hedmark og Oppland sammen med byråkratiet i SI finne ut at helsepolitikken er langt fra god. Vi som bor i Biri, og hører Gjøvik til, har i mange år sett kommunens fatale pengebruk til utredninger og konsulentbruk til storsykehustomter, som aldri blir aktuelle. Det er ikke egoisme når mange av oss ønsker at skattepenger blant annet skal gå til gjenopprusting av Reinsvoll, Gjøvik og Lillehammer sykehus. Selvfølgelig ønsker vi også at Hamar sykehus, blir løftet til det det en gang var, bare bedre.

Den uverdige kampen mellom ordførerne i Gjøvik og Hamar er forstemmende. Nå vet jeg av erfaring, at slike innlegg som dette har null verdi samfunnsmessig. Men kanskje noen har litt fornøyelse av å lese slikt – så er det jo bra. Da jeg ikke alltid følger med i timen har jeg til slutt ett tulleønske: kan en eller annen som alltid følger med svare meg og ramse opp hva styret i SI har oppnådd til beste for alle pasientene i Hedmark og Oppland. At de har lykkes med egne gasjer, vet vi.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken