Sykehus, nærhet, trygghet og framtidsutvikling

NÆRHET: – Jeg bor i en by av en grunn, jeg ønsker nærhet til sykehus, skriver artikkelforfatteren.

NÆRHET: – Jeg bor i en by av en grunn, jeg ønsker nærhet til sykehus, skriver artikkelforfatteren. Foto:

Av
DEL

LeserbrevKjære Erna Solberg og Bent Høie. Hva skjer med nærhet og trygghet i sykehussituasjonene?

Jeg bor i en by av en grunn, jeg ønsker nærhet til sykehus. Min kommune alene har 30.000 innbyggere, men risikerer nå altså å bli uten sykehustilbud fordi noen mener det er viktigere å samle alt i ett hus for et område større enn Danmark. Folk får uante mengder mil å reise, hva med trafikksikkerheten og vinterføre, og lignende?

Vet dere hvor mange ulykker det skjer på strekningen dere forventer at vi som pasienter pårørende og de ansatte skal ferdes på? Jeg er også av de som selv er en syk pårørende når mine nærmeste er på sykehus. For oss er det helt avgjørende å bo i nærhet av sykehus for at jeg skal kunne være til stede med den den syke. Når avstandene blir så lange som det vil bli ved det nye samlede sykehuset for Oppland og Hedmark, vil ikke jeg lenger ha mulighet til å stille opp for mine nærmeste. Hva gjør det med dem det gjelder?

Det er i de mest sårbare tider vi trenger hverandre mest. Og jeg er ikke alene i den situasjonen, tenk bare alle de eldre, en voksende gruppe som også ofte ikke får lov å kjøre egen bil lengre, aleneforeldre med flere. Og det hjelper ikke om det blir satt opp rutegående tilbud for oss som ikke kan benytte oss av det.

Hva med akuttsituasjoner? Hva kommer denne mentaliteten av, at alt er bedre samlet ? Hvorfor ikke la Norges innbyggere beholde nærheten og tryggheten som en gang ble bygget opp, og utvikle den med styrkede sykehus rundt om, og heller bygge opp ekspertise på sykehusene hvor ekspertisen er der de er i dag og sett inn helikopter som kan ta oss fra A til B på kort tid.

Det er så trist å se at for eksempel et fylke som Oppland kan risikere å bli stående uten et eneste sykehus. Det finnes ingen rettferdighet i å påføre oss som innbyggere dette. Vi som bor i en by, bor i en by av en grunn. En by i fremtiden skal altså ikke ha sykehustilbud i Norge? Er det riktig utvikling for framtida vår? Hva om en stor ulykke skjer på Nammo, eller langt verre i disse terrortider? Avstand kan være forskjell på liv og død for de det gjelder. Jeg håper så inderlig dere kan gripe tak i dette og ikke la Norges folk lide unødvendig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags