Gå til sidens hovedinnhold

Senterpartiets to syn på sykehjemsplasser

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vårt leserinnlegg som påviser to slags syn på sykehjemsplasser og bemannede omsorgsboliger har fått Lise Hammerud og Torvild Sveen til å ta fram slegga. Riktig nok ikke mye til slegge, men det tåler vi godt.

Først noen oppklaringer fra vår side. Vi og resten av Rødt har vært i mot nedleggelser av sykehjemsplasser siden denne problematikken kom opp for mange år siden.

Vi har og er tilhengere av at folk skal få hjelp til å bo hjemme så lenge som mulig. Dette er vel og bra, men vi veit alle, at det kommer en tid for svært mange, hvor den hjelpen ikke strekker til og da må samfunnet ha et tilbud, som tar vare på de som ikke kan bo hjemme aleine.

Til å begynne med var vi mot omsorgsboliger med bemanning og mente at sykehjemsplasser var tingen, men egne erfaringer, som pårørende har vist oss at det kan fungere for mange, men ikke alle. Mange trenger mer omfattende omsorg og trenger sykehjemsplasser.

Så langt er vi vel muligens enige. Det som gjør disse ønskene svært vanskelig å tilfredsstille er statens rolle i dette. De prioriterer omsorgsboliger framfor sykehjemsplasser, noe som vanskeliggjør stor satsing på sykehjemsplasser.

Lise Hammerud sitt innlegg i 2010 forklarer jo denne problematikken godt i motsetning til Torvild Sveen sitt bastante utsagn om at SP er sterkt kritiske til denne omsorgsbehandlingen. Innlegget fikk vi tilsendt fra noen som fant det noe fornøyelig, en sinnsstemning vi delte.

Når vi skreiv leserbrevet tok vi ikke med et par spørsmål, som kanskje burde vært med. I Lise Hammerud sitt innlegg fra 2010 påpeker hun følgende «hadde det vært flertall for å bygge flere sykehjemsplasser (omsorgsplan 2025), hadde uansett disse ikke vært bygget ennå (2010) Og hvis de hadde, så hadde de vært så kapitalkrevende at vi hadde hatt enda færre stillinger til å jobbe i omsorg og pleie».

Det er jo statens prioriteringer som gjør det umulig å satse sterkt på sykehjemsplasser. De styrer pengene dit de vil ha gjennomført sine prioriteringer.

Vi i Rødt kunne jo fortsatt vår motstand mot omsorgsboliger og ikke fått stoppet rådmennenes stadige angrep på eldreomsorgen. Vi så det som nødvendig å kombinere de to alternativene innenfor det vi klarte å få til av økonomisk ramme i budsjettene. Ikke spesielt revolusjonært, men det viktigste er å få på plass en omsorg som ikke kollapser helt. Er vi stolte? Nei ikke spesielt, men som ordtaket sier «Nøden tvinger hunden i band».

Vårt lille innlegg var ikke ment så veldig ondt, men innlegget fra Lise Hammerud viste at linja var lagt om og vi syntes det var på sin plass å påpeke det. For øvrig er det svært ønskelig at SP forteller oss hvor mye kommunebudsjettet må øke med hvis alle sykehjemsplassene de ønsker skal realiseres.

Vi finner det ikke nødvendig å gå inn på en del av de mørkeblå beskrivelsene av oss. Men vi vil påpeke at med å fryse nivået på eiendomsskatten, menes selvfølgelig inntektsbeløpet.

Til slutt må vi komme innom elefantflokken i glassbutikken. Foreløpig er de i dvale. Hva snakker vi om?

Jo. Sykehus Innlandets planer om å redusere antall sengeplasser dramatisk, samt å gjennomføre en innstramming av inntak av pasienter med minst 20 prosent. Hva skal kommunen gjøre med det? De har ikke folk, senger, utstyr eller kompetanse. Viss disse planene blir gjennom ført, betyr det 1000 pasienter i året ekstra for Gjøvik Kommune. Og foreløpig har det ikke dukket opp fem øre for å gjennomføre denne ekstremistiske politikken.

Da må vi slå våre krefter sammen og møtes på barrikadene.

Kommentarer til denne saken