Strømprisen steg da strømmen ble blå

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Elkraften som vi alle er avhengige av, ble i førstningen distribuert nærmest til selvkost fra kraftprodusenter og kommuner. Det ble tatt som en selvfølge at prisen ikke skulle være høyere enn nødvendig. De ansvarlige som var fagutdannet anstrengte seg til det ytterste ved å yte en god tjeneste til abonnentenes beste. Mulige overskudd ble pløyet inn i forbedring av ledningsnettet.

Men etter hvert oppdaget kommuner som hadde ansvar for strømforsyningen at det var muligheter til å overføre overskudd til kommunekassa. Dette utviklet seg, og da politikerne delte opp strømregningene i monopol på distribusjonsnettet og valgfritt strømkjøp, begynte ballen å rulle. Strømmen kom på børs. Kommunale andeler i sammenslåtte selskaper ble gjort om til aksjeselskaper. Stat og kommuner skaffet seg på denne måten inntekter og spekulanter kjøpte norskprodusert ren vannkraft på den tid av året den var billig og solgte den til utlandet med god fortjeneste. Følgen er at vi forbrukere må kjøpe tilbake dyr strøm fra fossile kilder i utlandet.

Nå er det «blårussen» (handelsutdannede ledere) som har overtatt styringen, elektrofagfolk kommer lenger ned i rekken. Tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas leder nå fondet CoolOffCapital som tidligere har håndtert verdier i milliardklassen som vi på bakken håndterer vekslepenger, skal hente inn 100 milliarder norske kroner til investeringer i fornybar energi. Det er penger vi må ut med over strømregningen og resultatet er omfattende ødeleggelser av norsk natur med vindturbiner som pengene vil bli brukt til. Det hele under påskudd av å redde miljøet fra CO utslipp.

Miljøet kan ikke reddes med vindkraftindustri på land. Det blir aldri nok elkraft hvis vi ikke setter grenser for forbruk. Det dukker stadig opp nye «behov». Dataalderen og kryptovaluta krever enorme mengder med strøm. Den tekniske utviklingen som har påført oss behovet for så mye elkraft kan ikke kompensere dette med å bygge mer vindindustri, når det kommer til stykke så er ikke den kraften så ren som det blir påstått heller. Og nå er strømmen blitt blå, den er blitt et vare som blårussen kan tjene store penger på.

Da fastavgift og forbruk ble atskilt, skulle omsetningen av strømmen bli mer rettferdig, men fastavgiften må jo nødvendigvis være monopol for ledningseieren og nå har børsen blitt et slags monopol for forbruket. Det er misbruk av monopol. Den gamle måten å drive elforsyning på, var nok mer rettferdig. Da var ledelsen fagfolk med elverksjefer som satte sin ære i god forsyning, ikke å tjene penger.

Torstein Hervland

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken