Gå til sidens hovedinnhold

Teslaskatten vrakes

Artikkelen er over 3 år gammel

Folk over hele Norge kan puste lettet ut over at regjeringen skrapet den såkalte Tesla-skatten. Med statsbudsjettforliket er elbilene sikret viktige konkurransefordeler i enda noen år.

I forslaget som Høyre og Frp presenterte i oktober, brøt de med den bilpolitikken som har ført til at Norge nå er verdensledende på elbil. De foreslo å legge avgift på de tyngste elbilene.

Kraftig press flere hold, inkludert NAF, har ført til at fadesen er rettet opp. Dette er godt nytt for alle som tenker å kjøpe bil i årene som kommer. Stadig flere vurderer nå elbil. Stadig flere elbilmodeller kommer på markedet, bilbransjen kappes om å være først. De modellene vi venter på nå, er store og tunge.

Å innføre avgift på de største elbilene nå ville derfor vært dobbelt uklokt. Det ville stanset den nødvendige utskiftningen av bilparken, og det ville gjort det enda vanskeligere for folk med behov for stor bil og lang rekkevidde å kjøpe seg elbil. Elbilene med lang rekkevidde har store, tunge batteripakker.

I ti år har bilpolitikken i Norge vært styrt etter ett prinsipp; forurenser skal betale. Det har ført til en renere og tryggere bilpark, og til at vanlige familiebiler blir ilagt mye mindre avgifter enn før.

Vi er nå i en overgangsfase før bilparken er elektrifisert. I tillegg til å skrape Tesla-skatten, kommer også de minst forurensende fossilbilene heldig ut. Regjeringen justerer ned vektavgiften og opp CO2-avgiften, slik at flere av de nye dieselbilene med Euro 6-motor fortsatt kan være et godt alternativ i denne mellomfasen.

Uten en renere bilpark, vil vi ikke nå klimamålene som er satt av Stortinget. Stortinget har vedtatt at fra 2025 skal alle nye biler være nullutslipp, og kravene til klimakutt fra transport er tøffe.

Derfor er det viktig og riktig at regjeringen gjør det enkelt for folk å velge elbil, eller en fossilbil med lavest mulig utslipp. På vegne av 500.000 medlemmer gir vi honnør til en politikk som gjør det enklere for folk å omstille seg til renere og raskere hverdagsreiser.

Kommentarer til denne saken