Gå til sidens hovedinnhold

Gjøvik bør bli idrettens første miljøby

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi har alle sett det på idrettsplassen og hjemme. Disse gummikulene som ligger over alt. Uansett om du er på Vind-plassen, Gjøvik Stadion eller Vardal så ligger det store hauger med gummi rundt og utenfor banen. I huset ligger de rundt omkring fra både barn og voksne som har vært på trening. Gummikulene har vært et tema i et par år nå uten at verken regjering eller NFF har gjort noe med det. Vi vet alle at mikroplast er en stor trussel for naturen, og dette burde det vært enkelt å gjøre noe med.

NRK Hordaland belyste i april 2016 hvordan det bare fra ett eneste kunstgressanlegg forsvinner mellom 3 og 5 tonn med gummi ut i naturen. Dette er gummi fra oppmalte gamle bildekk. Utregninger konsulentselskapet COWI har utført for Miljødirektoratet viser at over 5 prosent av gummikulene forsvinner ut i naturen fra banene hvert år. Bare i Bergen - med 65 kunstgressbaner - forsvinner minst 200 tonn med gummikuler ut i naturen. I Norge nærmer vi oss 1800 kunstgressbaner, så da skjønner man hvilket enormt miljøproblem dette er. Det skader både natur, plante- og dyreliv.

I en ny rapport fra NIBIO har forskere sett at selv med god drift av banen, sprer gummigranulatene seg utover banegrensene. Spesielt baner med vinterdrift. Rapporten er basert på 26 baner på Østlandet og viser at 3-5 tonn må etterfylles for hver bane hvert år. Og at kun en tredjedel kan tilbakeføres til banen. Og hele 15 prosent tas med hjem av spillerne mens rundt 50 prosent transporteres til avløp eller restavfallet. Så bare fra de 26 banene, forsvinner over 100 tonn gummi ut i naturen hvert år.

Som prosjektleder for Redalen ILs kunstgressprosjekt, som vi håper er i drift allerede neste år, så er miljø fokusområde nummer 1. Raufoss IL bruker allerede kork på Nammo Stadion, men gummi inne i hallen. Grunnen til at alle ikke bruker kork, har mye med økonomi å gjøre - det koster omtrent det dobbelte å kjøpe inn kork. Men mye har skjedd i utviklingen av kunstgress og her må kommunen sette seg inn i hva de kan gjøre for å stoppe denne galskapen. Både ved retningslinjer, men også kanskje ved å støtte klubbene økonomisk i en overgangsfase.

Men det finnes mer klubbene og kommunen kan sette fokus på. I Norge skiftes det ut skiftes ut rundt 100 baner hvert år på grunn av slitasje. Det mange ikke vet, er at et underlaget på disse banen vanligvis har latex, som også er plast. Hele 40 prosent av dette underlaget forsvinner ned i jorden i løpet av levetiden. Et anlegg har nesten 10.000 kvadrat kunstgress, så da skjønner alle at man også her snakker om en stor mengde plast som forsvinner ned i jorda. Det er heller ingen som snakker om at det forsvinner 500 kilo med støttefiber hver gang man skifter ut et anlegg. Ganger man dette med 100 baner, så er dette 5000 tonn med mikroplast. Dagens anlegg er rett og slett tikkende miljøbomber.

Politikerne i Gjøvik har allerede vist at de satser stort på idrettsanlegg og miljø og har fornyet anlegg over hele kommunen. Vi har sett de har støttet Biri sin fantastisk flotte hall basert på trevirke, og at nettopp miljø er satt i fokus her. Vi har sett de har prioritert en mulitsporthall på Vind. Begge anlegg som rådmannen har villet fjerne, men som politikerne har vist vei for og fått inn i budsjettene. Og det samme skjer heldigvis på Redalen nå - politikerne er samstemte om at idrett og miljøfokus er viktig, og ønsker å få plass til et nytt anlegg på bygda. Et anlegg som også vil prioritere LED flomlys. Noe som forsterker miljøprofilen ytterligere.

Jeg vet at Gjøvik kommune jobber mye med miljø i mange ulike sammenhenger som eksempelvis oppussing av bygg. Jeg mener også at Gjøvik kommune nå bør gå foran både Kulturdepartementet og NFF og lage et umiddelbart forbud mot gummigranulat og samtidig utarbeide nye retningslinjer for hvilke kriterier som skal til for å få kommunal støtte og tippemidler til både nye og fornyelse av kunstgressanlegg.

Spørsmålet mitt er enkelt; Hva venter dere på, Gjøvik kommune?

Sørg for å ta en stolt og viktig posisjon som en av idrettens første miljøbyer og vis vei for resten av idretts-Norge.

Kommentarer til denne saken