OA er i den lykkelige situasjon at vi skal ansette folk. Dette har nødvendigvis blitt snakket om, innenfor lukkede dører. Ved et par slike anledninger vet jeg at jeg har sagt det er interessant å gå gjennom en søknadsrunde med testing av alt fra logisk evne til personlighet.

Og nå forfølges jeg digitalt av annonser for IQ-tester og personlighetsbestemmelse.

Det samme opplevde en kollega etter å ha vært på et vennetreff der ei konkret veske ble tema for samtalen. I dagene som fulgte, var hennes digitale hverdag preget av annonser for nettopp denne veska.

Med mindre reklamebransjen har blitt synsk, henger dette antakelig sammen med nykommeren i behovspyramiden, mobiltelefonen.

I USA er det flere år siden avisen The Independent skrev om hvordan Facebook implementerte en funksjon for å lytte til samtaler via mikrofonen på mobilen.

Nettforumet presiserte da på sine hjelpesider at det ikke var slik å forstå at funksjonen skulle ta opp samtaler, men at de ved hjelp av mikrofonen på mobilen skulle kunne vite hva brukeren lyttet til eller så på. Bare for å gi en bedre brukeropplevelse, altså.

Dessuten framgikk det jo klart og tydelig i kompendiet man krysser av for å ha lest, at funksjonen er fullstendig frivillig og enkelt kan deaktiveres.

Ergo verken hemmelig eller skummelt, og slett ikke for å målrette annonser, bedyret Facebook.

Men jeg er neppe alene om å ha jugd når jeg har bekreftet å ha lest alle disse opplysningene før appen eller programmet ble tatt i bruk. I alle fall skvatt jeg litt da jeg leste en sak om at Shazam var en app som aktivt bruker mikrofonen til å kartlegge deg.

The New York Times har listet opp flere hundre apper på Android-plattformen som bruker mikrofontilgangen du krysser av på å ha godkjent, til å følge med på dine vaner. Det er ingen grunn til å tro at Apple henger langt etter på dette området heller.

Norsk er nær sagt heldigvis ikke et verdensspråk. Den som gidder å lytte på min telefon, skal jobbe hardt for å generere sin egen dagslønn. Men big datamaskiner fordrer jo ikke så mye mer enn masse strøm.

Kanskje tar jeg feil. Reklamebransjen bør jo tiltrekke synske. I så fall er det bare et tidsspørsmål før denne usannsynlige egenskapen kan erstattes av teknologi.

Jeg lever godt med annonsene for IQ-tester. Det som irriterer meg, er den sigende erkjennelsen av at det er jeg og du som er Facebook og gratisappenes egentlige produkt.