Søppel og folkeskikk

Foto: Helge Braastad

Foto: Helge Braastad

Av
DEL

MeningerJeg går ofte opp til Ravnberget for å teste formen i de bratte bakkene, sette meg ned med en kaffekopp på kanten av berget under de store, gamle furutrærne. Herfra ser ern ut over et skinnende «Innlandshav» Mjøsa. Herfra ser en over til Nes, Helgøya, Totens brede bygder, Totenåsen og Gjøvik sentrum, Tranberg, Bergstoppen og Mjøsa som lyser. Jeg vet at ganske mange går hit for å nyte denne stillheten, lukten av furuskog og utsikten. De fleste nyter denne friheten, denne muligheten til å glede seg over små og store naturopplevelser. Blomster, trær, dyreliv og gleden ved å bruke beina. Men noen ødelegger med sin ondskap eller domskap. Noen legger sin søppel igjen der de satt eller sto. Da jeg i dag kom opp til Ravnberget i dag lå det en plastpose med søppel. Søppel var pakket sammen i posen, den var forsøkt kaset ut over berget, men den lå på kanten og skrek i mot meg, med sin engangsgrill, pølseposer og diverse emballasje. Like tåpelig som hundeeieren som samler «hundebærsjen» i en svart plastpose og kaster posen ved siden av skiløypa.

I mange år har jeg sett at nede ved bilveien på parkeringsplassen, er det vanlig at bilistene stopper og kaster de utroligste ting. Sofa, møbler, madrasser og klær. Men her oppe på berget hadde turgåerne nesten aldri lagt igjen stygge spor. Jeg tenkte at turgåere er bedre mennesker og naturvernere enn bilistene. Dagens søppelpose gjorde meg overasket og sint. Hvem er det som kunne sitte her og nyte denne utsikten, dette stedet, denne lukten, denne stillheten, og så bare kaste sitt søppel å gå hjem? Jeg tok posen i hånden og vandret hjem og la den i min egen søppelkasse. Den var ikke tung. Men jeg tenkte at tufsens DNA ligger i posen! Hvem er du som ikke orker å bære din søppel. Hvem er du som ikke har lært at søppel ikke skal kastes. De heldige lærer denne delen av folkeskikken av sine gode foreldre eller læreren. Men mange lærer det ikke.

Noen mener at det nå er et flertall som ikke bryr seg om hva de kaster fra seg og hvor de spytter. På gater og fortau spytter «snuseren» ut sin porsjonspakke og griseriet ligger der sammen med sigarettstumpene. Like ved siden av søppelkassene, ved benken de satt, på hjørnet der de sto. Hvem er det som gjør dette, hvorfor gjør de det? Av dumskap eller ondskap. Menge kjøper sin fingermat/engangspakke på kiosken, spiser den i bilen og etter fire kilometer kaster de emballasjen ut av bilen. Hvem er de egentlig? Kjenner du noen slike? Jeg har et sterkt ønske om å få intervjue en av disse forurenserne. Høre litt om deres bakgrunn, oppdragelse, livssyn, økonomi, utdannelse og holdning til naturvern.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags