Boklansering med bismak

FRED: Folkemengden feirer freden på Gjøvik i maidagene 1945.

FRED: Folkemengden feirer freden på Gjøvik i maidagene 1945. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDen siste uka har jeg deltatt på to arrangementer i Søndre Land. Torsdag 30. mai var det markering av 75-års dagen for «slaget på Sollia». To dager seinere, 1. juni, lansering av Kari-Anne Karlsens bok Høyt spill – de kjempet mot nazistene, i Hov. Begge møtene handlet om motstandskamp, og begge var godt besøkt. Men her slutter likheten.

Programmet på Sollia startet med at det ble spilt av et intervju med Harald Flaskerud (dekknavn Haugland) fra Raufoss nærradio i 1995. I salen satt to av barna hans og to av barnebarna. Det ble et sterkt gjenmøte med «Haugland». Sammen med sabotøren «Max» var det Flaskerud som ble sendt ut fra Sollia først for å rydde vei for de andre, omringet som de var av tyskerne. Da han ble truffet i beina, tømte han ei giftflaske, men overlevde under høyere makters vinger. Han ble tatt vare på av familiene Moseter og Sinnerud i Skjærdalen.

I salen satt også sønnene til Thor Arebø fra Gjøvik og Hans Folke Becker fra Oslo, begge blant sabotørene som klarte å skyte seg ut fra Sollia. Thor Arebø var bare 17 år gammel og den eneste som ble tatt på Sollia. Han overlevde krigen, sannsynligvis på grunn av sin unge alder. 

Lanseringa av Kari-Anne Karlsens bok Høyt spill – de kjempet mot nazistene ble dessverre skjemmet av at historiker Torgrim Titlestad kom med sterke polemiske og uriktige påstander om Asbjørn Sunde og Osvald-gruppa. Ikke nok med det, Titlestad brukte også scene og taletid til å kritisere at det for fem år siden ble reist et minnesmerke på Sollia gård over Osvald-gruppa. Kanskje den groveste påstanden kom da han hevdet at Sunde sviktet både folk og nasjon da Osvald-gruppa ble lagt ned høsten 1944. Ifølge Titlestad var Furubotn patriot, Sunde en brikke i Sovjetunionens spill. Dermed «spilte han (Sunde) krigsmedaljen ut av sine egne hender». Denne og andre påstander om Sunde, har Titlestad framsatt i over 60 år.

Problemet er at de blir ytret på en boklansering uten mulighet til motsvar. Hadde det vært et debattmøte, hadde det vært uproblematisk. Men det var det altså ikke. I Kultursalen på Hov var det ikke opplegg for debatt.

Det er på sin plass å minne om hva tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen sa da gjenlevende medlemmer av Osvald-gruppa ble hedret i 2013:

«I dag beklager vi at mange av dere ble mistenkeliggjort og underkjent. Dere som var medlemmer av den gruppen som utførte flest – og de mest virkningsfulle – sabotasjeaksjoner i Norge under krigen, dere fikk ingenting. Dere som er betegnet som pionerene de andre i motstandskampen sto på skuldrene av, dere fikk ingen ære. Derfor er det også at «ingen dekorasjoner» går igjen i biografiene til så mange av dere.

Vi kan forklare hvorfor det ble slik. Vår nære allierte ble plutselig vår bitre fiende da Hitler-Tyskland var beseiret. Derfor kunne en mann som Asbjørn Sunde gå fra å være krigshelt i det ene øyeblikket til å bli stemplet som forræder i det neste. Derfor ble dere stille. Derfor forble dere i mørke. »

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags