Alle har et søskenbarn på Gjøvik

Arkivfoto Fra Synnfjellet

Arkivfoto Fra Synnfjellet

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerJa, det sa Alf Prøysen, men har vi Landinger et søskenbarn på Gjøvik? Er vi så nært beslektet og har vi så mye felles med Gjøvik? Min påstand er NEI. Det er ikke naturlig å etablere en storkommune, fordi vi har vært en del av Gjøvikregion en periode. Det er derfor det er viktig å si JA til en sammenslåing av Nordre Land og Søndre Land fordi vi har mye felles, helt naturlig.

Landinger ønsker ikke å bli tvunget inn i en unaturlig storkommune med Gjøvik og Toten i framtida, derfor må vi bli sterkere sammen og gjøre området fra Randsfjorden til Synnfjellet til vår kommune LAND. Vi skal være så offensive at vi sammen utvikler Land til noe mer enn det er i dag. Bygge Land sammen slik at vi kommer nærmere næringslivet i hovedstaden og utvikler næringslivet i Hov, Dokka og Synnfjellet. Det er utvikling av næringslivet som er avgjørende for hvordan Land kommune kan vokse og bli noe mer enn det disse to kommunene er i dag. Positiv næringsutvikling gir flere innbyggere, flere arbeidsplasser og økte inntekter til en ny Land kommune.

Land kommune er sentralt plassert på Østlandet. Hov er nærmere Oslo enn Hamar. Dokka et stort vegkryss på Østlandet, ja til og med i Sør-Norge. I vinterhalvåret er korteste veg mellom Bergen-Trondheim og Bergen-Kongsvinger via Dokka. I tillegg har både Hov og Dokka nærheten til Gjøvik, Raufoss og Lillehammer, som næringslivet i Land kan utnytte for å bygge relasjoner til annen næring. Aksen Raufoss til Gjøvik har Norges største tetthet av teknologikompetanse. God tilgjengelighet til markedet og rimelige og godt tilrettelagte næringsarealer tror jeg vil være viktig for å skape vekst i en nye Land kommune.

Historisk, kulturelt og geografisk er Land kommune en naturlig enhet som jeg tror vil bli sterkere og gi mulighet til å utvikle tettstedene Hov og Dokka. Land kommune vil bli mer synlig i Oppland fylke og muligheten for å styrke Dokka videregående skole bedres. Land kommune med en sentral beliggenhet på Østlandet vil bli enda mer sentralt med godt utviklet infrastruktur. Her må det tenkes offensivt og det kan gjerne stilles krav til myndighetene at en kommunesammenslåing forventer økt standard på FV-34 og gjenåpning av godstrafikk på Valdresbanen til Dokka. På lang sikt må kravet være å kople Valdresbanen til Bergensbanen, for å bygge en jernbane på tvers av Sør-Norge, slik at ikke alt må innom Oslo. En pulserende jernbane vil være viktig for næringslivet og utviklingen av tettstedene Hov og Dokka.

Etter at stadig flere kommuner har hatt folkeavstemning og resultatene viser at jevnt over 2/3-deler av kommunen sier nei til sammenslåing, så øker dette presset på en regjering som skal gjennomføre sitt prosjekt med å lage «robuste» store kommuner. Det kan medføre at vegen inn i en storkommune med Gjøvik kan være kort. Jeg mener derfor det kun er to løsninger for å unngå dette: Løsning 1: Ikke stemme på Høyre, Fremskrittspartiet eller Arbeiderpartiet ved neste stortingsvalg. Løsning 2: Alle Landinger må føle på sin identitet, hvilken kommune føler du mest fellesskap med og hvilken kommune kan din kommune få best vilkår sammen med for å skape utvikling inn i framtida.

Vi Landinger har nå en mulighet til å unngå å bli slukt av en storkommune i framtida, ved å gå sammen om Land kommune. Vi Landinger må tro på våre muligheter, være offensive, framsnakke hverandre og tørre å tenke stort for å utvikle Land. Vår mulighet er ved valget 29. og 30. mai, for å fortelle våre politikere, at vi har tro på framtida i en Land kommune.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags