«Nye hjelpere som vil komme Søndre Land til unnsetning»

FRAFALL: - Jeg har forståelse for at noe må gjøres med frafallet av innbyggere og forgubbing i kommunen, men en må skjønne at ukritisk bruk av penger løser muligens ingen ting, skriver Knut Skaugrud.

FRAFALL: - Jeg har forståelse for at noe må gjøres med frafallet av innbyggere og forgubbing i kommunen, men en må skjønne at ukritisk bruk av penger løser muligens ingen ting, skriver Knut Skaugrud. Foto:

Av
DEL

MeningerSitter og leser referatet fra formannskapsmøtet i Søndre Land kommune og jeg blir mildt sagt lettere irritert og forbauset. Når jeg ser hvordan rådmann og ordfører har måttet bruke all sin tyngde for å overbevise de som hadde en annen mening. De prøver også å overbevise oss vanlige innbyggere om alle fordelene med å støtte opp under disse som kommer utenfra og bare skal «hjelpe» oss her i Søndre Land.

Det er godt å se en innrømmelse fra øverste hold i kommunen der de innser feilinvesteringene de har gjort. Jeg siterer: Tidligere har kommunen brukt penger på håpløse næringsprosjekter blant folk uten penger, sa rådmann Arne Skogsbakken.

Jeg mener nok han skal nyansere litt, for her er det ikke bare lykkejegere uten penger som har vært med. Her er Solhaugen Miljøhjem, Christen Sveaas og Skeidar for å nevne noen som ikke er å regne som blakke. En kan heller ikke skylde på andre, kommunen har gått inn i prosjekt etter prosjekt helt ukritisk.

Jeg ser litt av den samme informasjonen de sender ut nå som tidligere, det lokkes med store skatteinntekter og økninger i kommunale avgifter med mer. Det står ikke mye om hvordan de løser problemene hvis det ikke blir bygget mer enn en 10/20 leiligheter der. De lagerstore overskrifter av at eierne av klinikken skal investere 160 millioner med å sette opp 80 leiligheter etter at kommunen investerer 16 millioner med å kjøpe en barnehagetomt, bygge veg, vann og kloakk for dem samt overta et stabbur og et aktivitetsbygg som er inkl. i prisen.

Har de ikke fått med seg det utbyggerne tidligere har uttalt til OA at de ikke bygger noe før de har solgt eller at det er så stor interesse for leilighetene at når de selger 50 prosent i en firemannsbolig for eksempel, kan de sette i gang med bygging av den.

Jeg bare lurer på hvor mange ganger det skal skje, og nevner her noen av de mest hårreisende avtaler/ forretninger kommunen har gjort de seneste 20/25 årene.

De «ga bort» Grimebakken for bare en symbolsk sum, for her skulle det bli 150 nye arbeidsplasser. Det ble nesten ingen.

Så kom overtagelsen av Hov Møbelindustri-Dokka Møbler, hvor kommunen satte seg som industribygger og kanskje fikk et tap på nesten 100.000.000 - hvor de kronet verket med å «gi bort bygningsmassen» til Tommy Sharif, som etter kort tid gikk konkurs. Så kjøpte Skeidar lokalene etter hvert og det var bare jubel og kommunen brukte cirka 20 /30 millioner for å tilfredsstille dem med vannforsyning, om det er mer så er det ikke offentlig. Det gikk et års tid så var det slutt.

Så kom det en verdensrevolusjon på isolasjonsfronten som også ville til Søndre Land og kommunen kastet seg på. Dette skulle bli store greier og de kjøpte lokaler med en annen aktør, bygget på og var i gang med planlegging av veg til cirka 20 millioner. Dette ble heldigvis ikke igangsatt for etter kort tid var de konkurs. Hva dette kostet kommunen er det vel ingen andre enn den indre kjerne i kommunen som vet.

Jeg skal trekke tilbake all kritikk og be om unnskyldning til alle parter hvis jeg får se dokumentasjon på at de nye investorene bygger 80 nye leiligheter på klinikkområdet i tiden fremover uten at de har solgt dem. Det vil kanskje ta 25 år å få solgt så mange leiligheter i Hov. Kommunen må i alle fall kunne få økonomiske garantier for at de gjennomfører prosjektet innen rimelig tid, eller tilbakebetaler det kommunen investerer, om det ikke blir gjennomført eller bare deler blir gjennomført. Dette er feilen kommunen har gjort i alle de nevnte prosjektene de har vært involvert i.

Som eksempel på tomtebehovet kan jeg nevne at de siste tomtene på Hov syd driver de å bygger på nå og dette feltet ble lagt ut i starten på 1980-åra.

En annen kritisk faktor er at indrefileten av tomter i Hov skulle jo komme på Grettejordet som kommunen eier og har gjort avtale med en annen utbygger. Dette må være å skyte seg selv i foten. Det er også under regulering et nytt tomtefelt rett ovenfor Hov på rundt 150 dekar, så en kan lure på hvor de får opplysninger fra som tilsier at vi trenger to-tre hundre nye boenheter i Hov-området. I tillegg kommer Odnes/Fluberg og spredt bebyggelse på Vestsida og Trevatn.

Jeg har forståelse for at noe må gjøres med frafallet av innbyggere og forgubbing i kommunen, men en må skjønne at ukritisk bruk av penger løser muligens ingen ting. Vi vil til slutt ikke ha penger til driften av kommunen som for øvrig går med et stort underskudd i dag.

Dette er noen betraktninger fra en litt frustrert pensjonist.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags