Snytt for den fine barseltiden

Trilletur på egenhånd

Trilletur på egenhånd Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det følelsesladde første møtet mellom babyen og ens egen mor, stolt vise frem den lille til familie og venner. Naboer som kikker nysgjerrig ned i vognen og lurer på hvem babyen ligner mest på. Ferske boller, trilleturer, barselgruppe, oppfølgning og trygghet fra jordmor og helsesykepleier. Babysang og stifting av nye bekjentskaper med andre mammaer.

Koronatiden snur opp-ned på livene våre, og på barseltiden. Nye spørsmål dukker opp – hvem kan komme på besøk, hva kan jeg finne på, hvor er det trygt? Hva skjer når partner skal tilbake på jobb? Hva skjer med dåpen? Når blir verden frisk?

Barselbesøk må utsettes på ubestemt tid. Vi overøses med nyheter fra en pandemipreget verden mens vi murer oss inne i våre egne hjem. Og midt oppi dette sitter du som nybakt mor, mens babyen vokser hver eneste dag, uten mulighet til å stoppe tiden. Det gjør så vondt, og det er skikkelig dritt og ordentlig uflaks at du skulle få barn akkurat nå.

Jeg hadde planlagt barseltiden godt på forhånd, sett for meg hvordan den første tiden ville bli. Jeg hadde fylt opp fryseren med diverse hjemmebakst til barselbesøk. Jeg hadde sett for meg familie og venner komme på besøk og treffe datteren vår. Slik ble det ikke. Hun er nå en måned gammel, og ingen har fått møte henne. Ingen besteforeldre og oldeforeldre som har gledet seg i mange måneder, ingen tanter og ingen venner. Det gjør så inderlig vondt.

Det må være lov til å kjenne på disse følelsene, vi er alle forskjellige. Vi har ulike behov, men et behov forblir det samme hos nybakte foreldre; behovet for fellesskap, kjærlighet og omsorg fra andre. Derfor et det lett å bli engstelig og trist når samfunnet stenges ned og man har minimal sosial omgang med andre.

Og kanskje man midt oppi det hele får dårlig samvittighet, folk dør over hele verden og mange mister sine kjære. Jeg skal ikke klage, ikke være lei meg og ikke være bitter. Vi lever tross alt, vi har mat på bordet hver dag, vi er friske og vi er trygge. Men samtidig gjør det så utrolig vondt over sånn som det egentlig skulle vært, og en snikende følelse av å bli snytt for den fine barseltiden.

Vi vet ikke hvor lenge denne unntakstilstanden vil vare, og mange nybakte foreldre kommer til å måtte kjenne på de samme følelsene. Barsel- og nyfødt omsorgen fra det offentlige er ikke lenger den samme som den var, men konsentrert ned til et minimum. Det som er sikkert, er at vi må gjøre det beste ut av situasjonen og krysse fingrene for at alt blir bra igjen snart.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken