Eldreomsorg i Snertingdal

Snertingdal omsorgssenter

Snertingdal omsorgssenter

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Meninger 

Forstår det slik som at eldreomsorgen i Gjøvik kommune er inne i ei skjebnetid, i hvert fall for oss som bor på bygda og spesielt Snertingdal. Jeg uttaler meg ut fra hvordan jeg har forstått denne saken, som pårørende og som Snertingdøl. Vi Snertingdøler må vel kunne karakteriseres som ekstremt tålmodige innbyggere i kommunen. Men det kan ikke være slik at vi ikke har rett på et verdig tilbud til innbyggerne her også.

Vi har en grunnskole og vi har hatt «gamlehjemmet». Men noen har nå kastet sine øyne på denne institusjonen i bygda. Vi skal miste skal miste sjukehjemsplassene og korttidsplassene våre. Hva blir igjen da? Jo vi skal visst få noen heldøgns omsorgsplasser, for dette skal være et optimalt tilbud, bedre enn sjukehjemsplasser sier kommunalsjef Koxvik Hagebakken.

Jeg er født, oppvokst og har levd livet mitt så langt her i Gjøviks største utkant. Hadde tenkt å tilbringe resten av livet her også. Vil sjølsagt i likhet med alle andre bo hjemme så lenge det fungerer og jeg har et verdig liv der. Men jeg må nok bo hjemme mye lenger enn det jeg ønsker og som er forsvarlig og verdig. Og etter at jeg har bodd hjemme på overtid, ønsker jeg meg en sjukehjemsplass i hjembygda mi, i mitt eget lokalmiljø. Der er vi trygge. Noen har arbeidet der, hatt pårørende der, eller andre relasjoner. Vi kan treffe noen kjente fjes og ha relasjoner til deler av betjeningen. Kjenner til at folk som trenger korttidsplasser unnlater å søke om dette for de vil ikke risikere å komme til Gjøvik. Dette dreier seg ikke om pakkepost, men om mennesker i den mest sårbare fasen av livet sitt. Vi trenger ikke å bygge ned sjukehjemsplasser. Vi trenger flere.

Hvis vi skulle havne i den situasjonen at disse våre svakeste skulle havne på Gjøvik, så vil de i mange tilfeller få mindre besøk. Nærhet gjør det enklere å kunne besøke sin ektefelle, samboer, venn eller andre pårørende. En kjører kanskje bil i nærmiljøet, men Gjøvikturen er mer krevende. Noen kan ta bussen, men å reise med buss til Gjøvik, skifte buss, besøke pårørende og så to busser tilbake blir jo en dagstur når du bor i Snertingdal. En som er yngre kan jo bli sliten av mindre. TT-lappen er noe de fleste ikke får, og lange drosjeturer er uaktuelt for de fleste.

Disse heldøgns omsorgsplassene, er de basert på at du skal henge på alarmen for å få denne omsorgen? Mange eldre i dag er ikke slik skrudd sammen at de ber om hjelp. De prøver heller å gjøre jobben enklest mulig for betjeningen og krever ingenting. Alle som omgås svake grupper vet at trygghet og forutsigbarhet er avgjørende for livskvalitet. Disse forslagene skaper frustrasjon, avmakt og utrygghet. Dette gjelder de som er eldre i dag, de som forhåpentligvis skal bli eldre og helsepersonell. Jeg har til gode å prate med noen som synes at dette høres bra ut. Vi blir urolige og rett og slett forbanna. Nok er nok.

Så forresten at det skulle bygges ny sportshall på Gjøvik. Flott for dem. Ikke kom å si at jeg ikke skal blande kortene og sette ting opp mot hverandre. Klart vi må gjøre det, for det er jo penger dette dreier seg om. Dere finner oss når skatten skal betales. Håper at de som er satt av til å styre over livskvaliteten vår stikker fingeren i jorden og kjenner på hva de tror er best for innbyggerne deres, også Snertingdølene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags