Hvorfor gjør gutter det dårligere enn jenter på skolen?

ENGASJERT: – Rektor på en skole uten målbare forskjeller mellom gutter og jenter, mener årsaken til de gode resultatene er engasjerte fedre, skriver Harald Westby.

ENGASJERT: – Rektor på en skole uten målbare forskjeller mellom gutter og jenter, mener årsaken til de gode resultatene er engasjerte fedre, skriver Harald Westby. Foto:

Av
DEL

MeningerSpørsmålet om hvorfor gutter gjør det dårligere på skolen har engasjert, og engasjerer mange. Jeg er en av disse, og stilte spørsmålet til noen som jobber med dette i Gran kommune om dette også er tilfellet i Gran. Det svarte de bekreftende på, men kunne ikke si hva som skal til for å rette opp denne forskjellen. Nysgjerrig på årsaken ringte jeg rådgiver Therese Lerøen i Høyres stortingsgruppe, og spurte om det finnes skoler hvor de har knekt den såkalte guttekoden. Ho kunne fortelle at det har de på Jar skole i Bærum.

Jeg tok derfor kontakt med rektor på Jar skole, Katrine Selvikvåg Malnes. Der fikk jeg under en lang samtale vite at på den skolen var det ingen målbare forskjeller mellom jenter og gutter. Jentene er riktignok litt bedre i norsk, mens gutta er bedre i matte og engelsk.

Rektor mener at årsaken er engasjerte fedre. Fedrene stiller på foreldremøter i lik grad som mødrene, fedrene hjelper til med lekser, og deltar på skolens aktiviteter i lik grad som mødrene.

Rektor sier videre at god klasseledelse er viktig, og at elevene får en relasjon til lærerne. På Jar skole er det gøy å mestre, fortsetter rektor, og det oppstår en konkurransesituasjon som alle tjener på. Den kjønnsmessige fordelingen blant skolens personale spiller trolig ingen rolle, avslutter ho. Rektor understreket at de ble gjort oppmerksom på sin unike posisjon av forskere. Selv ser de på det at jenter og gutter skal prestere likt som noe helt normalt. Så langt rektor Malnes.

Jeg har ingen oppskrift på hvordan dette skal overføres til våre skoler og våre fedre, men jeg synes det er interessant at fedrenes innsats og engasjement har så stor betydning. Jeg håper de fedre som leser dette funderer litt på det, og vier skolen litt større oppmerksomhet. Til guttas beste.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags