Vi trenger ungdom med fagutdannelse

KRITISK: - Det er kritisk at virksomheter i Innlandet ikke får rekruttert medarbeidere med fagkompetanse, skriver NAV-direktøren.

KRITISK: - Det er kritisk at virksomheter i Innlandet ikke får rekruttert medarbeidere med fagkompetanse, skriver NAV-direktøren. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Bedrifter i Innlandet mangler kritisk kompetanse. Det er helt nødvendig at ungdom i vår region fullfører utdanning, og kvalifiserer seg til et arbeidsliv som trenger dem.

Dette underbygges blant annet gjennom bedriftsundersøkelsen som NAV gjennomfører hvert år. Her stiller vi spørsmål til bedriftene om de har behov for å ansette flere folk, og om de har utfordringer med å skaffe arbeidskraft med den riktige kompetansen. Og hvert år får NAV svar fra arbeidsgiverne om at de både har tenkt å ansette flere folk og at de har utfordringer med å skaffe riktig kompetanse. Og de sier at det er særlig fagutdannede arbeidstakere det er vanskelig å rekruttere.

I årets Bedriftsundersøkelse svarer mange arbeidsgivere innen transport, bygge- og anleggsbransjen, helse og omsorg og serviceyrker at de både har tenkt å ansette flere – og de har behov for fagutdannede folk. Det handler om yrkessjåfører, helsefagarbeidere, elektrikere, rørleggere, tømrere, kokker – og mange andre med yrkesfaglig kompetanse.

Det er kritisk at disse virksomhetene ikke får rekruttert medarbeidere med fagkompetanse, fordi det hindrer utvikling av den enkelte bedrift, og det hindrer også utvikling av Innlandet som sådan. Samtidig har vi store utfordringer med en forholdsvis stor prosent av befolkningen som – helt eller delvis – mottar ulike typer ytelser fra NAV. Det kan være arbeidsavklaringspenger, økonomisk sosialhjelp, dagpenger, eller uføretrygd. Og det er mange unge som går på disse stønadene. Våre tall viser at det er cirka .800 unge i alderen 19 til 30 år her i Innlandet som ikke deltar i yrkeslivet, eller som ikke er under utdannelse. Dette må vi – sammen med bedriftene og skoleverket – forsøke å gjøre noe med.

Regjeringen har tatt initiativet til en inkluderingsdugnad for at flere skal få en mulighet til å delta i yrkeslivet. Vi i NAV jobber hver dag for å følge opp den oppgaven vi har fått. Men vi trenger hjelp, både fra foreldre og foresatte, fra næringslivet og fra samfunnet for øvrig, slik at ungdommen inspireres og oppfordres til å ta fagutdannelse som bedriftene har behov for. Da bidrar vi til at den enkelte ungdom får en yrkeskarriere, vi bidrar til at virksomhetene i Innlandet får vokse og utvikle seg, og ikke minst bidrar vi til at vi fortsatt kan ha et godt og solid velferdssamfunn. For skal vi fortsette med å ha det samme nivået på velferden i Norge  som i dag, er vi avhengige av at folk deltar i arbeidslivet og betaler skatter og avgifter inn til felleskassa. La oss alle sammen ta et tak for å utvikle Innlandet videre, slik at vi kan fortsette å være et område det er flott å bo i – og der karrieremulighetene er mange for en fagutdannet ungdomsgenerasjon.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken