Gå til sidens hovedinnhold

Green Cluster Innlandet

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På onsdag arrangeres Innlandets industrikonferanse på Sillongen, Toten hotell. På programmet står innledere fra et næringsliv i Vestoppland på opptur og med store ambisjoner. Samt politikere fra Ap i Oppland som kommer for å si at dørvaktene for det nye Innlandet er plassert på Hamar. Ap og Sp er med på visa når det er snakk om å flytte noe ut av Oslo. Men når det kommer til å fordele offentlig aktivitet og støttefunksjoner i «eget reir» mellom Oppland og Hedmark, ja så blir fuglekassa plassert i Åkersvika. Det lukter offentlig reservat og gammeldags administrasjon lang vei.

Heldigvis er Vestoppland preget av flere hundre år med «sjølberging» i form av entreprenørskap og industrikultur. Det er ikke tilfeldig at det eksporteres varer og tjenester for 303 000 kr pr år pr sysselsatt i Gjøvikregionen, og at bedriftene herover står for nesten 80 prosent av eksporten fra Oppland.

Glem Hamar og fuglekassa i Åkersvika. De grønne direktørene for det nye Innlandet sitter på Gjøvik, Raufoss og Biri. På henholdsvis NTNU Gjøvik, Sintef Raufoss, Nammo, Total Innovation, Hunton, Ragasco, Oplandske Bioenergi, Benteler, Norwegian Wood Cluster og Eidsiva bioenergi. For å nevne noen. Legg til et par limtresjefer på Moelven, en cybergeneral på Lillehammer, en cellebiolog i Biosmia på Hamar, en fosforforsker på HIAS i Ottestad, en romforsker på Raufoss og en universell nerd i et laboratorium på Gjøvik, så har vi oppskriften på Norges grønneste og mest spennende landbaserte industrihage. Rett inn i det grønne skiftet.

Innlandet i grønt og hvitt

Skogen er innlandets grønne gull. Norwegian Wood Cluster er i gang med foredlingen. Cyber og IKT er i vekst. NTNU CCIS og Cyberforsvaret er spydspisser her. Vann skaper kraft og energi. Eidsiva bruker kraften til å vokse også på annen fornybar energi, både bio og vind. Men vi skal også huske de nye «hvite» næringene – i det grønne skiftet. Biotek-satsingen i Heidner/Biosmia på Hamar er ett av de mest spennende i Norge i så måte. I tillegg vokser det opp ny legemiddelproduksjon i Elverum og E-helse kommer til å ta av de neste ti årene. I tillegg til vinterturismen.

Norges grønneste byggeprosjekt er på tegnebrettet og som vanlig er det vi i Vestoppland som må ta jobben som den industrielle arkitekten. Makten ligger i initiativet. Nå må vi tenke klynge-organisering og spille hverandre gode. På kryss og tvers av Mjøsa, Innlandet og Viken, NTNU Gjøvik og Høgskolen Innlandet. Det er mest av alt mye å spille på - og mye å vinne.

Regjeringen med støtte fra Stortinget har tildelt NCE Raufoss status som en av tre omstillingsmotorer i Norge, i det såkalte Katapult-programmet. NTNU Gjøvik og Sintef Raufoss sitter med en solid verktøykasse når det gjelder kunnskap og virkemidler. Pakker vi dette riktig, kan vi utløse store statlige midler fra Innovasjon Norge, Forskningsrådet og andre aktører.

Green Cluster Innlandet 2020

På Innlandets industrikonferanse i 2020 forventer jeg å bli invitert til en konferanse som viser at Gjøvikregionen som næringsråd, NCE Raufoss, Sintef Raufoss og NTNU Gjøvik har tatt en lederrolle med å bygge Norges grønneste næringshage, en nasjonal omstillingsmotor i en viktig region og har fått de største aktørene i Innlandet med på laget. Uansett hvor fuglekassa står. Som Innlandets første leder av Stortingets energi- og miljøkomtè skal jeg gjøre alt jeg kan for å bidra til å fornye Innlandet og fase ut det fossile på Vestlandet.

Kommentarer til denne saken