Gå til sidens hovedinnhold

Nytt år, samme regjering

Artikkelen er over 5 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nytt år gir nye muligheter, men selv om 2016 skal bli et mulighetenes år, står vi ovenfor noen utfordringer. Jeg er redd dagens regjeringen kommer til å ta feil valg, på samme måte som de gjorde i 2015. Bakgrunnen for min bekymring, er regjeringens løsningsprofil; Som vanlig når regjeringen står ovenfor et problem, så er sentralisering løsningen.

Julefreden hadde så vidt senket seg i året som var da regjeringen kom med forslag om tidenes politisentralisering til Stortinget. Løsningene for politiet var større politidistrikter og færre lensmannskontor. Senterpartiet mente dette var feil medisin, og ønsket i stedet en fylkesmodell for distriktene samt en styrking av de lokale lensmennene. Resultatet ble at regjeringen fikk flertall, med støtte fra Venstre, KrF og Arbeiderpartiet. Vi har nå fått nye distrikter og nye politimestre. Men kampen er ikke over. Prosessen rundt lensmennenes fremtid pågår nå. Problemet er bare at regjeringen er for feige til å ta ansvaret for det de selv har bestemt og derfor har de skjøvet ansvaret for nedleggelsene over på politimestrene. Senterpartiet vil i året som kommer fortsette kampen for det lokale politiet og trygghet for ditt nærmiljø. Lensmannen må bestå, forebygging og håndtering av hverdagskriminalitet må ikke glemmes.

Men det var ikke nok med politiet. I 2015 kom Høie og med sin plan for sykehusene, det var ingen overraskelse at løsningen nok en gang var sentralisering. Flere sykehus skal miste akuttkirurgien, og med det går flere lokalsykehus en dyster fremtid i møte. Nok en gang skyver regjeringen ansvaret foran seg til byråkratiet, med helseforetakene i spissen. Senterpartiet mener at sykehus handler om trygghet til å få den hjelpen du trenger, raskt. Da kan vi ikke godta at regjeringen vil redusere tilbudet til store deler av landet. Helsetilbudet vårt handler ikke om å spare penger, men å gi deg den tryggheten du fortjener, uansett hvor du bor.

Nytt år gir nye muligheter. La oss håpe regjeringen snart evner å se utfordringene vi står ovenfor i hele landet, og at de evner å se at det finnes bedre løsninger enn å sentralisere bort folks trygghet og tjenestetilbud. De skal i alle fall få muligheten til det, og gjør de ikke det er vi i Senterpartiet like klare til kamp som vi alltid har vært, og vil være.

Kommentarer til denne saken