Selvmord – angår oss alle

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerVerdensdagen for selvmordsforebygging var 10. september. En dag som er viktig for oss alle. Mange lag og foreninger, samt nasjonale medier markerte dagen på ulikt vis. Selvmord berører mange av oss, i større eller mindre grad. 600 mennesker gjennomfører et selvmord i året, det er 5 ganger flere enn antallet som dør i trafikken. For hvert selvmord kan det regnes 10 selvmordsforsøk. At det er tabu å prate om et så alvorlig tema, forstå jeg ikke. Flere politiske partier, også Venstre snakker om Null-visjon for selvmord. Et stort mål hvor satsingsområdene er mange og komplekse. Oppgavene for forebygging er mange, og jeg mener fokus på forebygging skal være intenst, massivt og med slagkraft. Jeg påstår at alle vil være med på å forebygge, og mener at systemene i samfunnet må bli skjerpet og bedre. Ja, dette er viktig. Venstre har mange gode visjoner for å forebygge, blant annet kommunepsykolog i hver kommune, PPT i skolehelsetjenesten, pårørendesatsing osv osv. Flotte og sterke områder. Også kommer et stort MEN.

Når det er tabu å prate om selvmord, burde vi ikke satset på økt folkeopplysning? Fokus i vennegjenger og ikke minst i det kollegiale. Fokus på å faktisk legge merke til hvordan naboen, vennen din, kollegaen din faktisk har det. Begrense utsagn som «bra med deg eller?» og ikke ta høyde for at svaret kanskje har en annen sjargong enn du antok.

Else Kåss Furuseth har laget en miniserie på 4 episoder om selvmord, «Else om selvmord». Hun klarer på en unik måte å formidle et beintøft tema på en ryddig, ærlig, folkelig måte med gode porsjoner av humor og smil. Helt beundringsverdig. Hun har med seg Psykolog Petter Kjøs, som svarer svært godt og gir den faglige betraktningen om tema, og dens kompleksitet. En stor takk til Else for at hun tør å by på seg selv på denne måten.

Så durer hverdagen videre, vi er ikke særlig oppmerksomme, har det for travelt, skal hit og dit – men det er ingen unnskyldning. Vi må begynne å ta kunnskapen ut i praksis, vi må tørre si hei, smile til en vi ikke kjenner, sende den meldingen til den du vet kanskje ikke har en god dag, være medgåer og heie folkene dine frem. Drite en lang marsj i janteloven, den fører ingen positive vibber med seg.

Vær den ene som tør å bry deg! Du kan gjøre en forskjell i dag!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags