Et håp om hjelp!

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Leserbrev

Fakta om   Verdensdagen for Selvmordsforebygging

Verdensdagen for selvmordsforebygging, er en dag der vi samles og minnes. De som har mistet livet til selvmord. Og de som er etterlatt.

En dag der vi samles og snakker åpent og samarbeider så ingen andre må oppleve grusomheten av å miste noen på denne måten.

Verdensdagen ble opprettet på initiativ fra Den internasjonale foreningen for selvmordsforebygging (IASP) med støtte fra WHO (world health organization) 

Fakta om selvmordstatisikk på verdensbasis.


Årlig dør nær 800 000 mennesker som følge av selvmord, det vil si et menneske hvert 40. sekund. Og langt flere forsøker å ta sitt eget liv. Selvmord rammer i alle samfunnslag, verden over.

Selvmord er blant de tre hyppigste dødsårsakene i verden hos mennesker i aldersgruppen 15–44 år. Og selvmord er den nest hyppigste dødsårsaken for mennesker mellom 15 og 19 år, i følge WHO på verdensbasis.

Mennesker tar livet av seg hver dag, og hver dag er det en familie som mister et medlem, hver dag er det noen som mister sin bestevenn eller klassekamerat. 

Enda oftere er det noen som forsøker å ende sitt eget liv fordi de ikke ser en annen utvei. 

I Norge har vi organisasjonen "Leve"som arbeider med folk som sliter med depresjon eller sitter igjen som pårørende til noen man har mistet til nettopp 

Selvmord.

Hvert år registreres det mellom 500 og 600 selvmord i Norge. Det er vanlig å anta at det er 10 ganger flere selvmordsforsøk enn selvmord.


Vi må faktisk kunne ta et felles ansvar for å hjelpe flere.


Men hva kan vi som ser at noen har det vanskelig hjelpe med?

Og det er nettopp dette som er så viktig å huske på. Det er det du gjør hver dag som teller.

Det viktigste du som leser kan gjøre er at du åpner deg opp litt mer. Ser litt mer rundt deg og smiler og sier hei til folk du møter.  

Ser du noen som sliter, så hvorfor ikke gå bort å si HEI / eller gi et fint smil!

Man kan stoppe mye med nettopp berre vise et lite håpfullt eller hyggelig tegn til folk! Man kan kjempe de største redsler og vansker. Så lenge man holder sammen og deler kjærilghet og omtanke.

Så mitt håp til dere er vær snill med hverandre, spør om hvordan det går, ikke vær redd for å snakk om hvordan du har det.

Og til du som sitter å ikke har det greit.

ikke vær redd for å snakk om hvordan du har det, og søk hjelp hvis du har det vanskelig.

For det finnes hjelp og gode folk. Vi kan ikke miste flere nå. 


Til politikerne og tillitsvalgte rundt om!

Dere må aktivt gå inn før bedre psykiskhelse tilbud til unge mellom 15-18 år.

Systemet i dag er for dårlig til å fange opp folk. Systemet er for de som faktisk greier å kjempe selv. Mens de som ikke makter å kjempe de blir sendt fra avdeling til avdeling, fra institusjon til insitusjon. 

Systemet i dag er lagt opp slik at vi Unge som sliter, må virkelig ville arbeide for å få hjelp. Og arbeider vi så får vi beskjed at vi er friske og trenger ikke like mye hjelp.


Systemet er utdatert, det funker ikke optimalt! Når vi årlig mister 500-600 personer til Selvmord i Norge. Og av de er nærmere over halvparten mellom 15-30 år. Da er noe utrolig galt!

Når skal politikerne ta ansvar? Når skal de sette psykiskhelse sikkelig på dagsplanen istadenfor å kutte og spare penger på den sektoren som vi som sliter trenger mest?

Våkne politikere og tillitsvalgte! Når skal dere slutte å snakke om kutting og heller satsing i Helse sektoren for vi ser det trengs! Eller er det akseptabelt at vi mister 500-600 liv i året?


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags