Hei, Kvikstad. Det er visst min serve og jeg må jo svare når du skriver til meg. Det er tydelig at du er frustrert over å bli irettesatt av kvinner, så jeg skal korte meg i fasthet, som det heter. Etter andre tenniskamper du og jeg har hatt i debatten vet jeg at det er totalt fånyttes å forsøke å forandre ditt syn og håpe du en dag vil innrømme hvor skeiv og feil sauenæringa er. Det kommer ikke til å forandre ditt syn uansett hvor mange tall og fakta jeg gir deg som videreformidling fra offentlige etater, enten det er staten eller Nortura. Det er noe som heter «ikke skyt budbringeren» men jeg er godt vant – det har jeg vært nødt til å bli etter ca. fire år som aktiv rovdyrverner. Liker dere ikke tallene er det lettere å legge verneren for hat.

Du er så glad i sitater så jeg skal fleske til med sitat av sitat (da dette i utgangspunktet var mine ord) og skal ikke bemerke stort mer enn dette fra din lange surmuling over at både Helga Riekeles og jeg irettesatte deg: «Du har drevet med sau like etter den usmakelige, kaldhjerta, tomskalla, statsstøtta utryddingspolitikk og når du er så godt oppi åra er det faktisk ikke noe rart at du ikke klarer å åpne døra for å se inn i nåtiden» videre « ... en bitter gammel rovdyrhatende mann ...» Kvikstad – hva er det her som ikke stemmer med det du selv skrev? Du beskrev den tiden du selv drev med sau – det er mange år siden skogen var så rensa for ulv/rovdyr etter myndighetenes usmakelige, kaldhjerta, tomskalla utrydningspolitikk. Det skal ikke være ulvefritt i norsk skog i nåtidens natur. Det er det enighet om hos flertallet i Norge, i diverse konvensjoner og ikke minst i ansvaret vi har ovenfor naturen, noe som gammeldagse sauebønder ikke makter å innse og ender dermed opp slik som deg i debatten: Som en bitter, gammel, rovdyrhatende mann. Det er nemlig det dine ord gjenspeiler når du beskriver hvordan du mener sauedrifta skal være. Og tilbake til sitatdriblinga: Jeg savner fremdeles svar på ting som lå i mitt første svar til DEG, men sitter så langt med sitat på sitat, noe som blir temmelig kjedelig i lengden – ikke minst for leserne. Jeg har ikke sett EN kommentar fra deg ang. bøndenes uvettige økning i sauebruk på samme tidspunkt som Nortura ba bønder om å IKKE utvide – hvem skal bøndene rette seg etter og stole på om ikke de som sitter med prognoser og ser markedsutviklinga? Resultat: 5000 tonn i overskudd hvor det meste nå er solgt unna til utlandet, til spottpris. Er DET den sauenæringa du vil være stolt av i 2017?

Jeg vet at det ikke vil være mulig å få deg til å forandre syn på rovdyr eller sauedrift, men vær klar over at sauebøndene ikke metter Norge. Norge har metta ganske mange i utlandet nå, siden Nortura måtte selge til dumpingpriser for å få plass til nye lam når slakta starter. Slakt for øvrig, er ikke langt unna å være like blodig som det ulven bedriver. Forskjellen er at det ikke foregår bak glassvegger og bøndene slipper å vasse i skrotter som egentlig ville leve. Jeg har fått det beskrevet hvordan det foregår fra folk som jobber med slakt, og det er faktisk ingen kosetur for sauene. For sauen har det null betydning hvordan den dør, men når det er ulv som har tatt sauen, er bøndene plutselig så mye mer glad i sauene enn når de sender dem til slakt. Dette er dobbeltmoralsk og viser hvor mye det visuelle har å si i ulvedebatten.

Men du er sikkert ikke enig i at det er blod og gørr som skaper ulvehatet, heller. Både jeg og Helga kan glatt forstå hvordan det må føles å se resultatet av overskuddsdreping (ulvenes harryhandel – har du noen kommentarer på det uten å sitere meg?), men det bortforklarer ikke det faktum at langt flere sauer lider langt verre i langt lengre tid i utmarka der de dør uten rovdyr.

Ikke er det mulig å få et svar på hvem dere skal skylde på ang. tapstall om ulven forsvinner, heller ... eller rovdyr generelt.

Jeg foreslår at ballen legges død nå, Kvikstad, for denne tenniskampen begynner å bli latterlig. Jeg venter ikke på noe svar fra deg nå, med mindre det ikke er siste-ordet-syndromet som er for sterkt. Takk for tenniskampen.