Ulvedebatt - igjen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevULVEDEBATT – IGJEN!

I august i år kunne vi lese at en ulv var fanget i saueinnhegning, etter å ha tatt livet av to sauer, i Degernes i Østfold. Umiddelbart tenkte jeg da, så bra, da kunne man jo fått tatt livet av denne sauedreperen. Men nei, folk som hadde samlet seg ble bedt om å trekke unna, da de stresset ulven. Og med politiets hjelp trakk folket seg unna, gjerdet ble åpnet og ulven satt fri!

Her hadde man granngivelig bevis for at sauene var tatt livet av, men nei, loven sier at man ikke kan skyte ulven med mindre det er nødverge i direkte angrep. Altså to drepte sauer var ikke nok, man skulle kanskje ha sendt inn noen flere sauer til ulven, for å få direkte angrep?

På stand i Sarpsborg noen dager etter får jeg anledning til å stille Klima og miljøminister Helgesen, som var tilstede på Høyres stand, et spørsmål. Jeg henviser da til ulven som hadde drept to sauer, men ble sluppet fri, og at dette forundrer meg. «Ja, dette forundret ham også», var svaret. Men dette var ikke hans bord, men fylkesmannen som hadde ansvar for.

I en telefonsamtale med leder av Østfold Sau og Geit, Rune Sandklev, får jeg opplyst at anken nå ligger på Helgesens bord. Men nå er jo fuglen, eller rettere sagt ulven, fløyet. Paradoksalt????Rune Sandklev opplyser videre at her er det et lovverk som ikke passer dagens praksis.

Lovverket ser, etter min forstand, ut til å være tilpasset ulveforkjempernes interesser og kan ikke benyttes i forsvar for husdyra. Her er det snakk om forskjell på rovviltavvisende og rovviltsikre gjerder, og med mindre man ikke har rovviltsikkert gjerde er det ikke tillatt å felle rovdyr på innsiden. Mon tro hvor glad den norske mann eller kvinne som benytter den norske natur ville bli, om man satte opp rovviltsikre gjerder der man har husdyr på beite? Altså gjerder lik det som beskytter E6 eller E18 mot elg og andre skogens dyr.

Lovene som gjelder felling av ulv/rovdyr må endres.

Partiet De Kristne har i sitt program at «der rovdyr blir en trussel mot folk eller næring, skal fellingstillatelse gis uten unødig opphold».

Vi kan heller ikke se noen grunn til, slik Høyre sier i sin rovdyrpolitikk, at de vil gjennomføre en ny uavhengig utredning av den genetiske opprinnelsen til ulvestammen i Norge. Det er brukt nok millioner både til å sjekke genetisk opprinnelse, merking og overvåking av ulv. Høyre sier at det er tiltak som har som mål å redusere den utryggheten mange føler. Da vi fikk utryddet ulven fra Norge, medførte det større trygghet både for folk og husdyr. Mon tro folk var klokere før? På tide med litt sunt bondevett i politikken?

Inger Marit Sverresen

1.kandidat på Stortingslisten for Partiet De Kristne, Østfold

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags