Norges anseelse i krise?

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Meninger 

I OA 8. januar har Siri Martinsen fra NOAH et innlegg med overskriften «Venstre må redde Norges anseelse i behandlingen av miljø og dyr.» Og hun skriver at «Norges anseelse internasjonalt som miljønasjon er i voksende krise.,» og årsaken?; «Den pågående nedslaktingen av «kritisk truede ulver» gjør Norge til et av de dårligste landene innen naturmangfold.»

Det er tydelig at Siri Martinsen mener at den eneste måten å redde Norges anseelse internasjonalt på er å bygge opp så store stammer av ulv i Norge at all bruk av utmarka som matproduserende områder må ofres til store horder av et verdens verste rovdyr. Det har jo Venstre kjempet for i mange år, så der er de nok på bølgelengde. Så selv om Venstre skulle komme i regjeringsposisjon håper jeg det fortsatt finnes et flertall blant Høyre og FRP som har fått øynene opp for at denne miljøødeleggende rovdyrforvaltninga ikke kan fortsette.

Hun skriver videre; «Den pågående ulvejakten, hvor svært dårlige holdninger til dyr utvises fra dem som får lov å jakte og skadeskyting allerede er et problem, er uverdig for Norge.»

Synes hun ikke det er uverdig for Norge å invadere vår natur med en dyreart som ikke har noen annen misjon enn å etterlate seg død og fordervelse? Og hun bemerker at skadeskyting allerede er et problem. Men om store mengder sau og andre grasetere går i dagevis med forferdelige bittskader etter å ha fått smake ulvekjeften, slik vi har opplevd gjennom ca. 40 år, og bl.a. i sommer hvor en ulv massakrerte vel 300 sauer i Hurdal, Hadeland og Totealmeningene, er Siri Martinsen og hennes likesinnede tause. At ulven river i hjel store mengder husdyr og matnyttig vilt affisere dem ikke. Hvis ordet hyklere skal kunne brukes i noen sammenheng må dette være et godt eksempel.

Jeg har vondt for å tro at Siri Martinsen selv tror på dette våset hun prøver å innbille befolkningen, at måten å redde Norges anseelse internasjonalt på er å bygge opp ei så stor ulvestamme her i landet at den vil rasere næringsgrunnlaget i store bygdesamfunn. Jeg tror heller at Norges anseelse internasjonalt ville få et dårlig omdømme hvis vi skulle legge oss på en så urealistisk linje som det Siri Martinsen forfekter. Vi er blitt kjent med at det også internasjonalt finnes organisasjoner med liknende forkvaklet syn på hva de forbinder med miljø – og naturvern. I likhet med i Norge kommer vel flertallet blant disse også fra den urbane del av befolkningen, og som ikke har noe forhold til om store rovdyr begrenser mulighetene til dem som skaffer dem mat på bordet

Ulven er en økende trussel mot verdens matproduksjon i en verden hvor millioner sulter i hjel. Og påstå at den er kritisk truet er et argument disse ulveværnerne stadig bruker når de mangler vettuge argumenter, og har selvfølgelig ikke noe med virkeligheten å gjøre. Også i store områder i verden for øvrig er det så mye ulv og andre store rovdyr at de utgjør en stor trussel for mangfoldet og tryggheten til folk og fe. Bl.a. i Øst-Europa er ulven blitt en så stor landeplage at folk blir oppfordret til å jakte på den. Og i India er 273 barn drept av ulv de siste 20 årene, 13–14 hvert år. Lignende kan vi også komme til å oppleve her i landet med slike mengder som Siri Martinsen ønsker seg. Jeg tror vanlige vettuge folk internasjonalt bryr seg pokker i om vi skyter ulv i Norge, like lite som vi bryr oss om det skytes løver og tigrer i Afrika, eller om det skytes ulv og bjørn og andre store rovdyr i Russland og Canada og mange andre land. Jeg tror at flertallet av verdens befolkning er mer opptatt av å skaffe seg mat på bordet enn å bygge opp store stammer av store rovdyr som begrenser mulighetene for å produsere den reneste og beste maten.

Jeg er overbevist om at Norges anseelse utad ikke blir svekket om vi jakter på ei ulvestamme som er altfor stor, og som aldri burde vært reetablert her. Man må være temmelig naiv hvis en virkelig tror at det kan skade vår anseelse internasjonalt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags