– Enkelte ulveforkjempere har svært ytterliggående holdninger

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerEnkelte ulveforkjempere har svært ytterliggående holdninger. Bl. a. beskylder de saueholdere for latskap, dyremishandling og manglende vilje til å passe dyrene sine. Dette er hensynsløse påstander mot folk som stadig må ut og lete etter dyr når de hører at ulv kan være i nærheten. Slike ondskapsfulle påstander og funn av skadde og døde dyr kan gi folk psykisk skade.

Ulvevennenes manglende kunnskap om husdyr og rovdyr er tydelig. Blant påstandene er at bøndene bør holde sau som løper fra ulven, og at de kan sikre dyrene ved gjeting og gjerding. Alle påstandene er like virkelighetsfjerne.

Jeg kan nevne et eksempel. For noen år siden hadde en saueholder noen dyr hjemme på et lite beite som var inngjerdet med solid ulvegjerde. Gården lå ganske langt fra noen ulvesone. Likevel ble mange sauer drept av en ulv som hadde gravet seg inn under gjerdet. Dagens økende rovdyrplage kan føre til at det blir umulig å produsere kjøtt på beitedyr, og at utmark kan gro igjen.

Ulveplagen skyldes politiske vedtak. Mot all fornuft ble det vedtatt at vi skulle ha en liten ulvestamme nær grensen mot Sverige. For å forvalte dette vedtaket ble det ansatt flere folk i et direktorat. Jeg tror at flertallet av de ansatte i direktoratet er fanatiske rovdyrvenner som benytter alle knep for å hindre ulvejakt. Disse knepene kan være sen saksbehandling, korte jaktperioder og tilbakeholdelse av opplysninger som kan gi vellykket jakt på skadedyr. I tillegg kommer hindring av jakt på sporsnø. Statsråden burde vise ansvar.

En minister sa en gang at den virkelige makt lå i direktoratene. Vi husker «Ja vel hr. Statsråd.»

Jeg skulle gjerne visst hvor mye ulveforvaltningen koster totalt, og hvor mange offentlige årsverk som går med i tillegg til sauebøndenes ekstraarbeid. Jeg antar at hver ulv koster mye mer pr år enn noen pasient på et sykehjem.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags