Svar til Kristian N. Kvikstad

Ulv

Ulv

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Meninger 

«Det er ikke rettferdig, og har ikke noe med demokrati å gjøre,» skrev Kristian N. Kvikstad i OA 8.2. om Vidar Helgesens beslutning om å la de 32 ulven leve. Da må vi spørre Kvikstad: Er det mer demokratisk å skyte tre fjerdedeler av en kritisk truet ulvestamme, når flertallet av befolkningen, også de som bor i områder med ulv, ønsker levedyktige bestander av både ulv og andre rovdyr?

Av alle sauer som bøndene krever erstatning for som rovdyrdrepte, blir bare opp mot 10 prosent drept av ulv, ifølge tall fra Rovbase. Verken ulvene eller de andre rovdyrene er hovedårsaken til at sauer skades og dør på beite: Velt, skader, sykdommer, flått og giftige planter er blant de ikke-rovdyrrelaterte årsakene, som til sammen står for rundt 80 prosent av dødsfall på sau. Hvorfor får ulven all skylda? Ulven, som er så kritisk truet at den har høy risiko for å dø ut selv uten jegere i hælene? Å gi et kritisk truet dyr på noen titalls individer skylden for å «spise opp» alt hjorteviltet i Norge, som Kvikstad sier at han frykter, viser liten økologisk forståelse. Ser man på områder med minimal menneskelig påvirkning er det ikke slik at dyrene «spiser opp» hverandre - det er fortsatt der mennesker dominerer at arter bukker under. Og det er fortsatt jegerne som forsyner seg mest av hjortedyrene i Norge.

Kvikstad kaller Vidar Helgesen for en «nikkedukke» fordi han stoppet ulvejakta, men hva skulle han ellers ha gjort? Alternativet ville ha vært å bryte loven. Vi kan simpelthen ikke bryte både naturmangfoldloven og våre internasjonale forpliktelser knyttet til Bernkonvensjonen, for å blidgjøre de få som ikke ønsker en levedyktig bestand av ulv i Norge. NOAH er takknemlig for at det finnes politikere med ryggrad, som ikke alltid lar næringsinteresser gå foran dyre- og naturvern, og som forstår at masseutryddingen av arter som vi nå står overfor er en reell trussel. Mens Kvikstad mener at Helgesens vedtak vil forværre forholdet mellom by og land, viser forskning at å skyte ulvene faktisk øker konfliktnivået. NOAH leverte nylig en rapport til Stortingspolitikerne angående dette, med forslag til tiltak som både er konfliktdempende, dyrevennlige og miljøvennlige - hvilket skyting ikke er.

Å leve med rovdyr er aldri 100 prosent risikofritt, men å utrydde dem er verken den eneste eller den beste løsningen. Å vise hensyn og fornuft i møte med ville dyr, reduserer faren for både oss og dyrene betraktelig. Det vi trenger, er at Norges befolkning tar til seg kunnskap om ulvers adferd og om hvordan vi best kan leve sammen med dem, i stedet for å skyve den vekk fra seg og heller ty til geværet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags