Om ulv og MDG

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Meninger 

I OA 4. september skriver Paula Elvesveen, MDG Vestre Toten, at hun ikke hadde tenkt å skrive om ulv i valgkampen. Men når hun nå engang har brakt dette temaet på bane må hun regne med å få svar.

De fleste har vel fått med seg hva MDG står for i ulvepolitikken, og dette partiet er også det eneste som har demonstrert for ulv foran Stortinget. Når vi vet hva lederen i MDG, tidligere generalsekretær i WWF Rasmus Hansson står for når det gjelder ulv, går jeg ut fra at han har tiltrukket seg noen av de mest ekstreme ulveforkjemperne vi har i Norge.

Elvesveen skriver at i partiprogrammet til MDG ønsker de 8–10 ynglinger av ulv i året. Med en gjennomsnitt på ca. 6 valper i kullet tilsier det en økning på minst 60 nye individer hvert år, med 10 ynglinger i året. Men i likhet med andre hundedyr kan ei ulvetispe få opptil 10–12 valper i året.

Ulveforliket i 2011 gjaldt vel 3–5 ynglinger i året, nå er vel antall ynglinger minst 10–12 ynglinger i året? Og alle med litt praktisk vett må forstå at hvis det fortsetter slik blir det umulig med beitende husdyr i utmarka, og den reneste og mest økonomiske kjøttproduksjonen på den mest allsidige plantefloraen vi har i våre fjell- og skogsområder vil gå tapt, og beitemarkene vil gro igjen med kratt. Er det i trå med MDGs miljøpolitikk? Er de klar over at den politikken de står for er medvirkende til at snart alt kjøttet vi konsumerer kommer fra dyr som aldri kommer ut i guds frie natur, men blir produsert på importert soya og veksthormoner? Også MDGs medlemmer må innse at beitende husdyr og ulv aldri kommer til å leve i fredelig sameksistens, og da blir valget, enten beitende grasetere eller kjøttetende ulv.

Hvis Paula Elvesveen hadde satt seg inn i historien ville hun oppdaget at dagens problemer med ulv er lik årsaken til at man måtte utrydde den siste halvdel på 1800-tallet. Og det tror jeg også vil tvinge seg fram på 2000–tallet.

Jeg er ikke enig i at Senterpartiets motto, «ingen ulv i Norge» er ekstremt, med derimot en dyd av nødvendighet, hvis vi skal opprettholde bruken av utmarka i framtidig matproduksjon og forskjellige fritidsaktiviteter som jakt med løse hunder o.l., sier det seg selv at med det store antallet ulv som MDG ønsker seg blir det umulig.

Paula Elvesveen sier at MDG er «innstilt på å yte mer både på forskning og pengemidler, og praktiske tiltak for å finne løsninger.» – All forskning hittil i denne saken har vist seg å være et enormt pengesluk til ingen nytte. – Det eneste praktiske tiltaket som nytter er å oppheve fredningen av ulven, og å opprette skuddpremie på disse massemorderne når de oppdages i prioriterte beiteområder. Og det må gjelde hele året. Synes ikke også Paula Elvesveen at det er et paradoks at menneskets beste venn hunden, er pålagt strenge båndtvangsbestemmelser, fra og med 1. april til og med 20. august, mens ulven, det største og farligste av alle hundedyr, fritt skal kunne herje blant sin medskapninger hele året?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags