Gå til sidens hovedinnhold

Skammelig uetisk jakt på jerv

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Norge er det vedtatt 39 jervekull i året. Klarer ikke jerven å familieplanlegge seg under dette nivået mener Stortingsflertallet at arten skal begrenses gjennom lisensjakt –og hiuttak.

Hiuttak foregår ved at jegere midtvinters graver seg inn i den diende jervehunnens hi for således å slå i hjel hennes forsvarsløse unger.

En uetisk avlingsmetode som vitner mer om middelalderens metoder enn statlig viltforvaltning i en moderne velferdsstat.

Hiuttak er totalt uakseptabelt. At skattebetalernes penger går til å subsidiere en jaktform som til de grader bryter med normal jaktetikk er sjokkerende. At Norge benytter Statens Naturoppsyn til å gjennomføre slike barbariske avlivningsmetoder er svært betenkelig. Det er uholdbart at ansatte i SNO blir tvunget til å gjennomføre avlivningsmetoder som bryter mot deres egne etiske standarder og faglige vurderinger.

Statssekretær Atle Hamar fra Venstre forsvarer ovenfor NRK 21. Februar overraskende nok jaktmetodene og forklarer at hensyn til beitenæringa må gå foran.

Fra 2001 til i dag er det gjennomført 142 hiuttak i Norge, noen år har 17 kull blitt avlivet på denne måten.

Dette må ta en slutt. Derfor fremmer vi i Miljøpartiet De Grønne nå et forslag på Stortinget om forbud mot hijakt. Så får vi se hva de andre partiene er laget av.

Vi må ha en rovdyrforvaltning som følger samme etiske standarder som øvrig jakt.

Kommentarer til denne saken