Svar til Einar Frogner

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Meninger 

Jeg er ikke i tvil om at du kjenner mange sauebønder, men jeg ser ut ifra svaret ditt til meg at du ikke har fått med deg poenget i innlegget mitt. Sannsynligvis fordi synet ditt når du leser innlegg som er for rovdyr og for bra vern av sau, er farget av rovdyrmotstand, hva vet vel jeg. Jeg vet bare at jeg har to sauebønder i nabolaget som tydde til å leie seg lama i år, og svinnet var – vel, jeg må skuffe deg, men svinnet var null. Flokkene var små nok til å bli passa på, på en grei måte, og ikke var de på utmarksbeite og ble drept av naturlig natur heller – uten rovdyr.

Jeg er heller ikke i tvil om at sauebønder er glad i dyra sine – i alle fall de som gjør sitt beste for å passe på at de har det bra. I det siste har det dukket opp tall i media som viser at ikke bare er svinnet altfor stort til at det kan kalles bra dyrevelferd for sauer i utmarksbeite. Det viser seg også at det hoper seg opp til innunder 3000 tonn overflødig sauekjøtt på fryselager. Kan du da med hjertet på rette sted påstå at det ikke er for mange sauer i Norge? Når Nortura selv går ut og ber sauebønder innstendig om å ikke bygge flere sauefjøs og utvide? Kan du virkelig det? For det tviler jeg faktisk på at du kan. Og det er nå bra dyrevern kontra rovdyrkonflikten totalt går hånd i hånd.

Nei, du kjenner ikke meg og jeg kjenner ikke deg, men selv jeg vet at norsk hvit sau ikke er egnet til å gå i utmarka. Sauen du nevner fra 1500 f.kr. var ikke særlig mye norsk hvit sau, da dette er en framavlet hybridrase som aldri burde blitt sluppet i utmark overhode! Fra Norsk Sau og Geits egne sider om Norsk Kvit Sau: «Norsk kvit sau er en norsk rase av crossbredtypen som egentlig er en «syntetisk» rase. Siden 70-åra har ulike norske og utenlandske crossbredraser blitt krysset sammen, slik at svært mye av den norske sauen i dag er krysninger. Dette har medført at rasebetegnelsen norsk kvit sau ble innført i 2000/2001. Den norske kvite sauen er en relativt uensartet rase, men i hovedtrekk er den mer spedlemmet, rasktvoksende, fruktbar og kjøttfull enn for eksempel den opprinnelige dalasauen.»

Svinntallet er det tydelige beviset for at denne rasen ikke hører hjemme i utmarka, det er OFFENTLIGE TALL og ingen verner har funnet på disse tallene, selv om dere gjerne ønsker å tro det.

Hva er det egentlig som skal til for å få dere til å ta innover dere de tallene som ligger offentlig, og innse at sau ikke har det bra i Norge, og at ulv og andre rovdyr blir utryddet fordi dere insisterer på å leve i en tid da det var stolthet i å drepe rovdyr og fjerne dem fra den norske jordas overflate? Sauer dauvver av seg selv og rovdyra – særlig ulven – må lide? Ærlig talt? Tror du at det bare er tull når forskere sier hvor lite ulven tar? Ja, det merkes i nærheten av de tåpelige ulvesonene, men jeg refererer til mitt opprinnelige innlegg som aldeles ikke handlet om å ta levebrødet fra noen, men å hjelpe til en omstilling. Tilpasse seg. Slik vi mennesker i altfor lang tid har tvunget naturen til å gjøre. Det burde ikke hete seg at vedkommende bonde ble tvunget til å gå over til kjøttfe om man absolutt må holde seg i kjøttindustrien. Særlig ikke når det er altfor mange sauer nå. Det burde være en soleklar tankegang om å omstille yrket sitt til den tiden man lever i. Og jeg beklager, Frogner, men flesteparten i Norge vil faktisk ha rovdyr i norsk, rik natur. Samme hva motstanderne håper på.

Neste gang trenger du ikke skyte budbringeren, men ta innover deg tallene som ikke er mine påstander, men offentlig informasjon.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags