Sau, ulv, bjørn og bønder

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerNok en gang leser vi i media om sau som er drept i trafikken. Hvor blir det av hylekoret nå? De som dreper eller godkjenner drap på ulv, bjørn, ørn og ellers andre som trenger mat, dersom de tar et beitedyr? En får si som han som kom til Norge og ble forskrekket over dyreholdet vårt: «Setter dere ut mat til ulven her da?»

Hvor blir det av omsorgen og sorgen over dyr som lider når dyra dør i trafikken eller omkommer ellers i tusentalls fordi de ikke har ettersyn? Sau dør på fjellet, ute på beite av diverse årsaker, blir sittende fast i etterlatenskaper som piggtrådgjerder, annet skrot osv. som skulle vært fjernet i årevis, de dør av fall utfor stup, de dør i store tall i trafikken osv.

To korte eksempler: En som en dag var ute på tur i marka, fant en sau som lå fastbundet i et gammelt gjerde som ikke var fjernet. Vedkommende ringte bonden og fortalte om dyret som lå og sleit. «Jeg skal komme og hjelpe bare jeg får spist middagen min!» Den middagen ble kald, for å si det kort!

Selv meldte jeg for et par år siden fra om en sau som gikk og slet med et brukket bein som bare hang og slang. Jeg ble etter hvert oppringt av en ansvarlig som tok tak i saken, men jeg har tenkt ofte på kommentaren: «Den er nok påkjørt av bil» – som den mest naturlige og vanlige årsaken til slike skader. Hvor mange går slik og sliter og antakeligvis til slutt ikke orker mer og dør?

Jeg hørte nylig fra en som har fulgt mye med på dette med husdyrhold, at Norge er eneste land vi vet om i verden som ikke gjeter dyra sine. Om dette er tilfelle, vet jeg ikke, men ærlig talt, så ville det ikke forundre meg.

Leste her om dagen at Norge huser litt over 1 prosent av Europas rovdyr, mens vi samtidig utbetaler over 50 prosent av erstatning for tap av sau i Europa! Ikke særlig mye å være stolte av! Folk i land som bare kan drømme om vår velstand og bunnløse ressurser, klarer å gjete dyra sine der det finnes rovdyr i titusentalls. Hva er det som feiler oss?

Leste forresten akkurat et skriv som fortalte at det dyret som forårsaker mest død på lam i Norge, og da er det snakke om titusentalls, er katt. Pga sykdom forårsaket av kattens avføring. Sikkert mange bønder som har katt?

Jeg er klar over at alt dette skyldes på myndighetene som ikke bevilger penger, men da tenker jeg at dersom alle som klarer å få med seg myndighetene på å gi tillatelse til å skyte på alt som ikke passer oss, bør slå seg sammen å ta en annen prat med de samme myndigheter. Dersom sannheten er at alt ligger på det økonomiske, så ville en kunne sette opp en del tusen meter med gjerde, lønne mange mennesker som ville være lykkelige over å få gå i marka og på fjellet som gjetere, støtte til bruk av vokterhunder osv., av de samme pengene – de over 50 prosent av alt som utbetales i hele Europa til erstatning. Det ville virkelig hjelpe de dyra som mange av oss synes veldig synd på der de går som fritt vilt i trafikken og på beite ellers.

Jeg har ikke noe imot verken, sau, ørn, kyr, ulv, bjørn, bønder eller andre som er aktører i dette spillet, men jeg ønsker at vi skal gjøre noe seriøst for dyra våre her i Norge. Dyra våre, enten vi liker de eller ikke. De er her og har fortjent en seriøs behandling, alle sammen. Til slutt: Jeg vet vi har massevis av flinke bønder i Norge som tar godt vare på dyra sine!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags