Heller ulv enn mat?

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Leserbrev

Du verden så mye Berit Helberg klarer å tolke ut av mitt innlegg «Blir man mett av Ulv?». Skrev jeg så mye mellom linjene, eller er forklaringen at Helberg resirkulerer argumenter fra en annen diskusjon? Ikke vet jeg, men føler meg truffet gjør jeg ikke.

Fra diskusjonen registrerer jeg at det argumenteres med at det er sauen som er problemet, ikke ulven. Sauen hører ikke hjemme i Norge. Den er avlet slik at den passer spesielt dårlig i utmark.

Ja vel, så la oss ta dette på alvor. Og da sauen bare er en av mange arten som har vært utsatt for menneskelig påvirkning og avl, er den ikke alene om å måtte fjernes.

Og det er heller ikke bare dyr som er påvirket og avlet etter menneskelige interesser. I dette perspektivet må også kulturlandskap under lupen. Åker og eng er for en stor del «befolket» med planter som ikke er stedegne, men importert fra andre himmelstrøk. Kulturlandskapet vedlikeholdes ved å undertrykke stedegne arter. Byer og tettsteder er ekstremversjonen av kulturlandskap, der den naturlige vegetasjonen fortrenges ved hjelp av asfalt og betong. Og som forfatteren Bill Bryson påpeker i boken «Hjemme», er plen noe av det minst miljøvennlige vi mennesker driver med.

Og hva med kjeledyer, potteplanter, hageplanter, frukt og grønsaker, hvor mye av dette er naturlig forekommende arter, og spesielt her nord? Alt dette komme kommer i samme kategori som sauen, det er ikke stedegne, de er "tuklet med" og må følgelig bort.

At utmarksbeiting gir oss kjøtt, ull, geitost og skinn av stedegne planter, er selvfølgelig av underordnet betydning i et ulveperspektiv.

Hva sitter man så igjen med etter å ha tatt konsekvensen av ulveargumentasjonen? Etter det jeg kan forstå, fint lite. Dermed må befolkningen brødføs med barkebrød, skogsbær og sopp.

Dessuten, hva gjør vi med sauene som må bort? Slipper dem ut til ulvene? Ja for vi dreper vel ikke sau bare fordi den er sau, siden man ikke skal drepe ulv bare fordi den er ulv?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags