Vil Tingelstad sprenge ulvefronten?

Arkivbilde

Arkivbilde

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Meninger 

Ulven var borte fra sør-Norge i over hundre år da ett eksemplar dukket opp på Vegårshei i 1983. På samme tid ble det også observert ulv i sør-Sverige. Bare romantikere kan tro at ulvene tilhørte den opprinnelige sør-skandinaviske stammen, som i så fall måtte ha overlevd i over hundre år uten noen gang å være observert.

Kampen mot reservater for re-introdusert ulv er viktig for liv og levnet i distriktene. Bygdenes kamp har ofte vært ført til seier i felles front med «motkulturelle krefter» i urbane områder – jfr. EEC-/EF-/EU-kampen. Nå står den urbane motkulturen på ulvens side – ja, den er kanskje den mest offensive ulveforkjemperen.

Tilsynelatende rått parti, altså. Hvordan kan vi da oppnå at «by forstår bygd», som avtroppende stortingsrepresentant Anne Tingelstad Wøien formulerer det i et innlegg 12. januar? Ihvertfall ikke ved å slå kiler inn i fronten.

Men det er dét Tingelstad Wøien gjør når hun skriver: «Torsdag fikk vi også en oppvisning av hvorfor vi heller ikke kan stole 100 prosent på Arbeiderpartiet i dette spørsmålet. Det var pinlig å oppleve tidligere statssekretær i Miljøverndepartementet for Arbeiderpartiet og leder av Industri Energi skrike til en partifelle på TV ... . Det øker forståelsen min for at det sannelig må være vanskelig å få forståelse for beskatning av ulv også innad i Arbeiderpartiet.»

Stein Lier-Hansen gikk av etter en kort periode som statssekretær for hele seksten år siden. Siden da har han ikke spilt noen rolle i Arbeiderpartiet. Det vet Tingelstad Wøien, hvis hun er så orientert som hun som stortingsrepresentant må forutsettes å være. Likevel konstruerer hun denne Ap-rollen for Lier-Hansen. Hun tillater seg også å plassere ham i LO-forbundet Industri Energi, til tross for at det er motparten, NHOs største forening Norsk Industri, han leder. Lier-Hansen har krysset fronten og blitt en lederfigur på NHO-siden. Det gir ikke innflytelse i Ap.

Forståelsen for beskatning av ulv innad i Arbeiderpartiet er oppnådd. Tingelstad Wøien kan ikke ha unngått å legge merke til hva Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget har betydd i så måte. Hvis hun virkelig er engasjert i ulvespørsmålet må hun ha lagt merke til at Aps miljøpolitiske talsmann Terje Lien Aasland er klar. Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre krever at Ulveforliket følges, med de konsekvenser det får for minister Helgesens stoppordre. Når Tingelstad Wøien gjør dette er det til skade for vår felles front i ulvesaken. Jeg er ikke en gang sikker på at det vil tjene Senterpartiet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags