Finland, forskning og fakta

Av
DEL

LeserbrevTherese Helseth Dahl legger frem sitt syn på virkeligheten i finsk skole, og det må hun få gjøre. Hun har for knapt en uke siden levert en kandidatoppgave i pedagogisk psykologi ved universitetet i Aarhus med fokus på 2016-reformen i finsk skole. En kvalitativ undersøkelse av bla. trivsel i den finske skolen. Og kvalitative undersøkelser skal en ikke kimse av.

Den ser jeg frem til å lese når den forhåpentligvis har passert sensur og er gjort offentlig. Når man fører seg sjøl som sannhetsvitne er det vanskelig å komme med noe seriøst motsvar, så dette er kun en forklaring på hvorfor jeg har skrevet det jeg har gjort – ettersom jeg beskyldes for ikke å ha satt meg inn i hennes virkelighetsoppfatning av den finske skolen.

Ettersom jeg nettopp ikke har førstehåndskunnskap om de finske skolene lener jeg meg i mine to innlegg på utsagn, tall og fakta, forskning og funn hos blant andre;

Pasi Silander, som er digitalt ansvarlig for Utdanningsverket i Helsingfors kommune

Jan Merok Paulsen, som er førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus 

Smithsonian Research Institute, som er et verdensledende forskningsinstitutt

Forskere ved Worchester University

BBC Educational Editorials

Jeg er som sagt ingen ekspert på den finske skolen, men jeg henter min ringe kunnskap fra forskere og fagfolk som skriver og sier det de gjør fordi finnene har knekt en kode rundt lekser, skoledag, elevfokus og nytenkning som vi ikke har klart. Jeg sier det fordi det i snart tjue år har vært et vinnerkort i Finlands samfunnsreformasjon. Det er ikke noe jeg finner på, det er noe jeg har funnet ut.

For den som vil lese mer sjøl kan jeg anbefale Finnish National Agency For Educations nettsider www.oph.fi der det mysser av fakta og informasjon om den finske skolen, som altså enten man liker det eller ikke på hele 2000-tallet har vært verdenskjent for ekstremt gode resultater og lærere, en anderledes tilnærming til lekser og unik tilrettelegging av skoledagen. Til slutt: Rødt har hatt leksefri skole på plakaten i 12 år. Det er og har alltid vært en sosialpolitisk agenda. Nå gjennomføres det i Gjøvik. 

Biografi for Odd Christian Hagen 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags