Hvem skal redde deg når du trenger det?

Arkivfoto

Arkivfoto

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Meninger 

Hvis du var i behov for førstehjelp hadde du vel ønsket at noen hadde hjulpet deg? Kun 4 av 10 nordmenn tør å gi førstehjelp i livstruende situasjoner.

Flere enn det man kanskje tror havner i situasjoner der man må utføre førstehjelp. Ca. 20 prosent av befolkningen har utført førstehjelp i løpet av de 12 siste månedene. Dette tilsvarer over 1 million mennesker. Likevel er det mange som vegrer seg for å gi denne viktige livreddende hjelpen. Svært mange oppgir at de er redde for å gjøre vondt verre, og halvparten er usikre på hva de skal gjøre. Dette viser en undersøkelse utført av Respons analyse våren 2018, på oppdrag fra Røde Kors.

Budskapet til Røde Kors er enkelt; det er alltid bedre å gjøre noe enn å ikke gjøre noe i det hele tatt. - Så lenge du tar utgangspunkt i det du har lært kan du ikke gjøre noe feil, sier distriktsleder i Oppland Røde Kors, Odd Johs. Egset. - Det første steget er å ringe 1-1-3. Der får du god veiledning, og kan for eksempel bli bedt om å utføre hjerte- og lungeredning. Dersom du har vært på førstehjelpskurs i det siste vil du kunne føle deg tryggere i situasjonen, legger han til.

Førstehjelpskunnskaper er ferskvare, og Røde Kors anbefaler alle å friske opp kunnskapene hvert tredje år.

De ferske tallene viser at unge på vei ut i voksenlivet er for dårlig rustet når det kommer til førstehjelpskunnskaper. Så mange som 4 av 10 unge mellom 16-24 år kan ikke det medisinske nødnummeret 1-1-3 og tør i mindre grad enn resten av befolkningen å gi førstehjelp i livstruende situasjoner. Samtidig kommer denne aldersgruppen oftere utfor situasjoner hvor de gir førstehjelp til personer med kritisk skade enn resten av befolkningen. Dette er alarmerende. - Man kan nesten ikke starte for tidlig med å legge grunnlaget for førstehjelpskunnskaper. Små barn kan lære seg både nødnummeret og stabilt sideleie. I løpet av de to siste årene har over halvparten av landets barnehager fått tilsendt Røde Kors sitt førstehjelpsopplæringsopplegg for barn mellom tre og seks år. Røde Kors oppfordrer alle til å ha fokus på førstehjelp, uansett alder, understreker Egset.

Førstehjelp kan redde liv – hvis det tas i bruk. - For at førstehjelpskunnskapene skal komme til nytte må man også tørre å utøve førstehjelp, både ved å ringe det medisinske nødnummeret og ved å følge instruksjonene fra den kompetente personen i andre enden. Det er svært sjelden at man gjør vondt verre, sier Egset. - Vår oppfordring til deg er å bli en som kan gjøre en forskjell. Du hadde vel ønsket at noen hadde brukt sine førstehjelpskunnskaper på deg dersom det var nødvendig, avslutter han.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags