Rettferdig politikk, også for arbeidsfolk

PERMITTERINGER: – Hver dag hører vi historier om mennesker som må hente mat hos Frelsesarmeen fordi de er permitterte og ikke har fått utbetalt dagpenger, skriver Lene Myhrvold.

PERMITTERINGER: – Hver dag hører vi historier om mennesker som må hente mat hos Frelsesarmeen fordi de er permitterte og ikke har fått utbetalt dagpenger, skriver Lene Myhrvold. Foto:

Av
DEL

LeserbrevEinar Gerhardsen sa en gang «ingen skal ha kake før alle har fått brød». Koronakrisen har ført til den største arbeidsledigheten i Norge på mange år, og konsekvensen av dette er at mange sliter med å få endene til å møtes. For mange er ikke spørsmålet om man skal ha brød – men om hvilke smuler man skal få.

Det er nå i koronakrisen vi virkelig ser konsekvensene av den usosiale og urettferdige politikken som har blitt ført de siste 7 årene. Mange er sinte og frustrerte. Dette er viktig å ta med seg neste gang man skal i stemmeurnen. Det kommer et valg i 2021 hvor rettferdig og sosial politikk går foran skattekutt til de rikeste.

For mens noen nå må nøye seg med smuler, så er det andre som har kakefest. Siden 2013 har regjeringene Erna Solberg har ledet sørget for at de rikeste i Norge har fått 144 milliarder kroner i skattekutt. Dette har skjedd samtidig som rettighetene til den vanlige personen i gata har blitt innskrenka og svekka. Dette er urettferdig og usosialt.

I 2015 vedtok H/FrP-regjeringa å fjerne retten til å opptjene feriepenger mens man er permittert og går på dagpenger. Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank har laget et regnestykke for å vise hvordan dette slår ut: en enslig med inntekt på 500.000 kroner årlig vil få utbetalt 25.500 kroner mindre i feriepenger neste år hvis permitteringen varer i 6 måneder. En familie med to inntekter på totalt 900.000 kroner i året, vil få utbetalt 45.900 kroner mindre i feriepenger for samme permitteringsperiode. Først får man redusert inntekt som setter en i en vanskelig situasjon, og så kommer året etter hvor man får betydelig mindre i feriepenger. Dette er en unødvendig dobbeltstraff fra Erna Solberg & co.

Hver dag hører vi historier om mennesker som må hente mat hos Frelsesarmeen fordi de er permitterte og ikke har fått utbetalt dagpenger. Det er mennesker som lever fra hånd til munn, og som har satt livene sine på vent. Svaret på utfordringene er ifølge Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen å spare seg opp en bufferkonto man kan ta av eller søke sosialhjelp. Dette er et arrogant svar som viser hvor usosial høyrepolitikken faktisk er.

Nå er det på høy tid å avslutte kakefesten. Ingen skal ha kake før alle har fått seg brød. Og alle fortjener mer enn tørre små smuler. Vi må si ja til sosial politikk, og vi må si ja til fellesskapet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags