Randsfjorden ei perle - som vi tar vare på

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDa jeg for 35 år siden første gang kom til en fritidseiendom ved Randsfjorden sa jeg: «Randsfjorden er ei skjult perle». Fortsatt er området rundt Randsfjorden uoppdaga av mange. Det kan umulig vare lenge. For fjorden og området rundt er fantastisk. Vi har derfor alle et ansvar for å ta vare på landets fjerde største innsjø.

Jeg mener det bør iverksettes en Randsfjordaksjon på linje med den Mjøsaksjonen Gro Harlem Brundtland dro i gang i sin tid og som førte til kontroll med utslippa til Mjøsa. Kommunene rundt Randsfjorden gjør mye for å hindre utslipp til fjorden, men har ikke de økonomiske musklene som skal til for å rydde opp i alle utslippskildene. Staten bør derfor inn med økonomisk bistand for å få til en fullstendig opprydding i kloakkutslipp og utslipp fra andre kilder. I Søndre Land – som jeg kjenner best – er 3300 personer av 6700 tilknyttet private avløpsanlegg av variabel kvalitet. Situasjonen er nok ganske lik i de andre kommunene som grenser til Randsfjorden.

Miljødirektoratet advarte nylig mot å spise abbor fisket i Tyrifjorden på grunn av betydelige funn av perfluorerte stoffer på bunnen av fjorden. Dette gir grunn til bekymring for om det kan være situasjonen også i Randsfjorden.

Like etter at Norge var blitt fritt i 1945, blei det rydda i store ammunisjonlagre tyskerne hadde i Dokka og Jevnaker (kilde: Ammunisjonstjenesten i Hæren, 2000). Det blei frakta store mengder ammunisjon ut fra Dokka og Jevnaker og dumpa i fjorden. Hvilke materialer og stoffer som fantes i ammunisjonen er ukjent, men sjøbunnen på de sannsynlige dumpeplassene bør undersøkes.

Eirik Haugen, Ski

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags