Gi mer midler til aktiviteter i psykiatrien!

Av
DEL

LeserbrevMange av oss husker sikkert med skrekk og gru den gangen flere viktige avdelinger ble lagt ned på Reinsvoll sykehus. Til tross for protester, leserinnlegg og underskriftskampanjer både fra brukere og personale, måtte blant annet avdeling 1b og 1c legges ned. Disse var unike spesialavdelinger for folk som slet med både spiseforstyrrelser, bipolare lidelser og ADHD. De var enestående, oppegående og spesielle tilbud innen disse områdene. pasientene skulle heller gå med problemene sine poliklinisk, i stedet for å få innleggelser. En skam. Vel, dette er historie nå, og nå ligger avdelingene strødd som spøkelseshus der oppe. 

Men i disse valgtider, har jeg en bønn likevel, noe som kanskje kan rustes opp igjen, for de gjenstående avdelingene på Reinsvoll sykehus. Noe som også har blitt kuttet drastisk ned på for å spare penger. Nemlig aktiviteter. Og dette gjelder nok ikke bare på Reinsvoll. Den psykiatriske avdelingen på Gjøvik sykehus har også stengt hele aktivitetsstua si, dette for mange år siden. Dette til tross for at den ble mye brukt, med meget oppegående aktivitører og ergoterapeuter. Nå har jeg inntrykk av at alt de kan spandere på pasientene sine er et slag med bordtennis og en gåtur. Hvis politikerne kunne gitt mer midler, kunne pasientene malt, strikket og snekret litt sammen i et hyggelig miljø. Dette er faktisk viktig. Tiden som innlagt kan bli lang. 

Trist er det også å tenke på at Reinsvoll sykehus har et stort, eget aktivitetshus, som jeg mener også har blitt til et spøkelseshus. For mange år siden fantes det mange kreative aktivitetsstuer i bruk der, ja selv et keramikkverksted. Stedig ble det arrangert konserter i peisestua eller revyer på den store scenen, i regi av fritidskontoret som også idag er lagt ned på grunn av nedskjæringer. Per idag vil jeg si at bygget kan tilby et piano og et biljardbord, samt noe fysisk trening. Biblioteket er et neste stort kaos, et skammelig tilbud at folk ikke kan rydde og gjøre det fint der for pasientene. Miljøet er helt borte, og pasientene blir på rommene sine. Selv om man har en psykisk knekk, betyr det nødvendigvis ikke at man ikke trenger kreativ utfoldelse og aktivitet. Jeg vil gå så langt å si at det heller vil gjøre folk friskere.   

Slik det er nå, har man en fem minutters prat med lege om dagen som eneste terapi. Helsepartiet mener at at vi bør jobbe for at legene får lengre tid med pasientene enn med papirarbeid, og det må da også være fortvilende for legene dette. Kan noen av diss ønskene gjøres noe med etter valget? Kun en bønn fra en kreativ sjel som sliter med helsa en gang i blant.   

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags