Gå til sidens hovedinnhold

Svar til statssekretær Ove Vanebo om nærpolitireformen

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Statssekretær Ove Vanebo i Justisdepartementet har et «svar» til meg i Oppland Arbeiderblad 12. desember. Bakgrunnen var at jeg i et tidligere innlegg hadde uttrykt stor bekymring for konsekvensene den såkalte Nærpolitireformen, som våre justispolitikere ikke har maktet å forklare innholdet av. Slik jeg forstår det, vil reformen føre til større avstand mellom befolkningen og politiet, og derved mer utrygghet. Jeg skrev at vi beveger oss fra at sevicepoliti til et utrykningspoliti.

Jeg skrev at jeg ikke kunne forstå hva dette har med nærpoliti å gjøre, hovedmodellen for organiseringen av norsk politi i mer enn 30 år. Politiet har vært sivilt preget, desentralisert og i nært samspill med publikum, integrert i lokalsamfunnet og med god lokalkunnskap. I vårt politidistrikt betyr Nærpolitimodellen at politimesteren har foreslått å legge ned 24 lensmannskontor, for eksempel kontorene i Vang, Vestre Slidre, Øystre Slidre, Sør- Aurdal og Etnedal.

Selve kjernen i reformen, skriver Vanebo, er definisjonen av hva et nærpoliti skal være. Men han makter fortsatt ikke å forklare meg hva det er. Han bruker tomme floskler som «bedre politikraft» og «mer robuste politidistrikter». Men hva er dette, annet enn innholdsløst politikerpreik? Han skriver at reformen innebærer innføring av «politiarbeid på stedet». Hallo, Vanebo, tror du på det du selv skriver? Jeg har vært i politiet i mer enn 30 år. Og i all min tjeneste har jeg utført politiarbeid på stedet. Det er slik norsk politi har jobbet, å selge inn dette som en reform, er «Keiserens nye klær».

En annen nyhet statssekretæren forsøker å selge inn, er «dialog med kommunene». Dette skal liksom komme til erstatning for de nedlagte lensmannskontorene. Men politiet har samarbeidet nært med kommunene i mange år. Det er mer enn ti år siden daværende justisminister Knut Storberget formaliserte dette ved å innføre Politiråd. Men samarbeid forutsetter at personer er til stede, ikke at de sitter langt unna.

Og til slutt Vanebo, nok en feil i innlegget ditt. Du omtaler meg som pensjonert lensmann det har jeg aldri vært, men politioverbetjent. Med et brennende engasjement for det forebyggende arbeidet. Derfor er jeg så bekymret når jeg ser at du og dine partikolleger ødelegger så mye.

Kommentarer til denne saken