Gå til sidens hovedinnhold

Er sperregrensa for lav?

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ja så er et spennende stortingsvalg over, og det er mange ting en kan undres over i ettertid, men jeg ønsker å sette fokus på sperregrensen på 4%.

Etter mitt, og flere jeg har snakket med, så må denne grensen være alt for lav. Jeg tror faktisk at denne for lave sperregrensen påvirker folks valg i frykt for å få ytterliggående krefter på den såkalte «vippen». Mange ser på resultatet av forrige kommune/fylkevalg med skrekk og gru. For å ta Oslo først, med ca 3400 stemmer i Oslo klarte Mdg å komme i en så betydningsfull posisjon at flertatallet i Oslo i dag er oppgitte over resultatet. Så kan vi ta Gjøvik der Mdg fikk ca 340 stemmer og sitter med dette og medkokiserer politikken i Gjøvik. Dette er reultatet av vårt konstitusjonelle system, og helt feil spør du meg.

Man har noe av samme virkning med Rødt, Krf og Venstre.Ok med en stemme i det gode selskap, men når man ser resultatet av f.eks. Mdgs påvirkning og resultater i Oslo blir man skremt. Skal det være slik at et lite ytterliggående parti skal for eksempel bremse veiutbygninga i landet? Eller diktere at diesel/bensinbilen din må du skrote etter 2022/25 f-eks.? Vanvittige bomsatser for vanlige folk? Disse småpartiene feiret etter Stortingsvalget som om de skulle være valgets vinnere, og med dagens system kunne/kan faktisk så skje!

Ap og venstre siden har garantert ikke scoret på å uttale seg som at ble det nødvendig så ville man finne fram til løsninger med Mdg. Hva kunne det bety? Er man i vippeposisjon kan problemstillingen bli at går dere ikke med på nye diesel/bensinpriser på f.eks ca 20kr literen så kaster vi regjeringen ved første anledning. Eller tett igjen norges største inntekt og sysellsettingskilde, oljebransjen. På grunnlag av slike mulige scenario velger man den antatt beste løsningen for å unngå at slik kan skje. Look to Oslo!

Tipper mang en Ap topp i Oslo gremmes over resutatet, og de borgelige måtte pga av sine prinsipper la motparten danne byråd. Dette kan unngås med bl.a å heve sperregrensa til f.eks 8 prosent. Slik jeg ser det er mandat og sperrgrensereglene helt feil. Tidligere har de borgelige partiene falt for dette, nå var det de rødgrønne som fikk smake systemet. Greit å la de små få uttale seg og kanskje bli hørt, men absolutt ikke greit å bli diktert av ytterliggående miniputter. De berører så mange med sine ekstremmeninger at slik skal det ikke fungere i et demokrati. Hva blir det neste tro? Noe må demme opp for dette før 4,5 prosent av befolkningen dikterer det meste her i landet.

Kommentarer til denne saken