Gå til sidens hovedinnhold

Njåstads paradokser

Artikkelen er over 5 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

FrPs Helge André Njåstad har under tittelen «Reformen lønner seg» respondert på min kronikk om reformpsykose. Mens undertegnede prøvde å sette den blå-blå regjeringas hang til reformer av alle slag i et bredere perspektiv, bruker Njåstad mest spalteplass på å framheve det han mener er fortreffeligheter ved kommunereformen. Disse argumentene er allerede behørig tilbakevist fra flere hold, også fra grasrota gjennom folkeavstemninger, men hans ytring krever en replikk:

Njåstad bedyrer at det ikke råder en ovenfra og nedad-holdning i denne saken og beroliger meg med at som hovedregel skal eventuelle nye grenser tegnes lokalt. Det er nok flere som vil trekke et lettelsens sukk når selveste lederen av Stortingets kommunalkommité bekrefter gyldigheten av Frivillighetsvedtaket fra 1995. Sittende Storting har da også presisert at det skal være reell frivillighet for kommunene som deltar i prosessen. «Reell» må jo bety at hverken tvang, økonomisk strupetak eller det som verre er vil ramme dem som velger å stå alene. Det er nok ikke fritt for at mange har fryktet nettopp det etter de føringer og signaler som har kommet fra Oslo.

I det hele tatt har det vært mye snakk med to tunger, og det fortsetter, for hva skjer vel ikke parallellt med Njåstads forsikringer? Jo, Fylkesmennene, sentralmaktas forlengede armer, framstår som rene kommunebødler og gir i disse dager anbefalinger stikk i strid med den lokale folkeviljen. I Agder-fylkene f.eks. vil han redusere fra 30 til 5 - fem - kommuner. Dette bør først og fremst ses på som et siste forsøk på å skremme til «frivillige» sammenslåinger. Når Stortinget skal avgjøre det hele neste vår, får vi tro at tvangstanker ikke får særlig gjennomslag så tett før valget.

Framfor krampaktig å fortsette markedsføringen av et prosjekt kommune-Norge stort sett har sagt nei til, bør Njåstad heller rydde unna egen og regjeringas dobbeltkommunikasjon eller prøve å forklare det som for vanlige dødelige framstår som åpenbare paradokser.

Kommentarer til denne saken