Gå til sidens hovedinnhold

Inkludering er samfunnets ansvar!

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hittil i 2016 har det kommet mange færre asylsøkere enn det gjorde i fjor. Men det betyr ikke at vi nå kan senke skuldrene, og glemme alt som har med flyktninger å gjøre. Tvert imot er det nå arbeidet begynner. Det er nå de som får oppholdstillatelse skal bli en del av det norske samfunnet; lære seg språket, begynne i jobb og skole, og lære seg de norske verdiene om fellesskap og samhold. Dette er ikke en jobb flyktningene kan gjøre alene.

Tenk tilbake til den dagen du begynte i første klasse på barneskolen. Tenk på den spenningen: Ville du få noen venner? Ville du ha noen å leke med i friminuttene? Kanskje noen kom til å gjøre narr av deg for klærne dine, eller skolesekken din. For de aller fleste av oss gikk første klasse bra, vi fikk nye venner, og lærte oss viktigheten av å ha noen rundt oss. Alle de som blir bosatt i en ny kommune, kjenner på den følelsen. De kjenner ingen, de mangler det nettverket vi andre har bygd opp siden første klasse. Vi må bli en del av deres nettverk.

Flyktningene som kommer til Norge, kommer for å få et bedre liv, et liv i frihet og trygghet. For at de skal kunne kjenne på den friheten vi andre tar for gitt, må vi la de ta del i våres liv. Mange av de har sikkert sett på nyhetene, sett hvordan Sylvi Listhaug- hun som skal ha ansvaret for at alle får muligheten til å bli en del av det norske samfunnet – bare gir inntrykk av at de ikke er ønsket her. Tenk igjen tilbake til din første dag på skolen, hva om læreren hadde sagt til hele klassen at hun ønsket å ha så få elever som mulig fra boligfeltet du bor i. Tror du at du hadde følt deg velkommen? Hadde de andre elevene tatt deg imot med like åpne armer? Det tror ikke jeg, men likevel er det slik regjeringen holder på; de fremmer ikke integrering, de skaper et fiendebilde, et oss og et dem. Her har vi alle et ansvar for å stå imot regjeringens retorikk, vi må alle gå sammen og skape det samfunnet vi vil ha, et samfunn der det ikke er oss og dem, men vi.

God integrering kan ikke vedtas i Stortinget, det må skje ute i alle de kommunene som skal bosette flyktninger, det er en jobb alle vi som bor her fra før må gjøre sammen. Jeg vil derfor oppfordre alle som får flyktninger bosatt i kommunen, og kanskje som nabo: Be dem med på kaffe, ta dem med på fotballtrening, slå av en prat i køen på butikken. Hvis vi alle gjør litt, sikrer vi at alle føler seg velkomne, og sammen skaper vi verdens beste land å bo i – også for dem som nettopp har kommet hit.

Kommentarer til denne saken