Gå til sidens hovedinnhold

Mjøsbyen er innlandshovedstaden

Artikkelen er over 5 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Innlandet skal ta nye posisjoner, både nasjonalt og internasjonalt. For å lykkes må vi samle oss i større grad enn tidligere. Mjøsbyene samlet utgjør en naturlig innlandshovedstad. Vi oppnår mer sammen enn hver for oss.

Utfordringene står i kø. Naboen er ikke konkurrenten. Hovedstaden er konkurrenten. Vestlandet er konkurrenten. Nord-Norge er konkurrenten. De stikker av med pengene, turistene og arbeidsplassene dersom vi kun er oss sjøl nok.

Konkurranse med naboen kan gi små og kortsiktige seire, men det fører oss ikke til topps. Hvis vi har høyere ambisjoner for landsdelen vår, så krever det samarbeid. Nå i september fikk jeg gleden av å åpne innlandsbykonferansen på Gjøvik. En flott tradisjon som tidligere har blitt arrangert på Elverum, Lillehammer og Hamar.

Mjøsa binder oss sammen, hun skiller oss ikke ad. I sommer seilte Skibladner sømløst mellom by og bygd i beste sendetid på NRK. I høst har Oppland og Hedmark fylkeskommuner satt i gang et forsøk med ekspressbuss mellom Gjøvik og Hamar. Nye veger bygges, og planene for bedre jernbane konkretiseres. Hva kan vel bedre binde sammen Norges to største trefylker enn ei ny mjøsbru i tre?

Idrett og kultur binder oss allerede sammen. Tenk for en kulturell kraft som ligger i mjøsbyene samlet. Litteraturfestival, felles teater, musikere, show, filmskole og spillmiljø, bare for å nevne noe. Og når de store løftene skal tas, som for eksempel når Norge er vertskap for olympiske leker, da løfter vi i fellesskap.

Industrien er et forbilde for samarbeid på tvers av grenser. Det gir også resultater. Industriparken på Raufoss har gjennom mange år knyttet berikende kontakter til for eksempel Kongsberg, Elverum og Trondheim. Vi må tørre å lære bort det vi er best på. Gjennom en mer effektiv delingskultur kan vi alle heve oss flere hakk.

Samarbeid på tvers av grenser er aktuelt innenfor flere områder. Sykehustilbudet er vi alle opptatt av, og viktige avgjørelser for framtidig struktur blir gjort allerede det kommende året. På Gjøvik har vi fått universitet, og høgskolene lukter på fusjon på tvers av fylkesgrensa. Samtidig utredes sammenslåing av fylkene, både for fylkesmann og fylkeskommune. Dette må vi se i sammenheng.

Det er positivt at vi samarbeider på tvers av kommune- og fylkesgrenser. Jeg tror at stadig flere opplever rivaliseringen mellom mjøsbyene som begrensende og unaturlig. Reiseavstandene blir kortere. Vi vokser sammen. Sakte, men sikkert blir mjøsområdet én felles bo- og arbeidsmarkedsregion, som innbyggerne i større deler av fylkene våre også vil nyte godt av.

Mjøsbyen har potensial til å bli en av Norges største byer. En motor for Innlandet. Med kraft til å markere seg i utlandet. Et steinkast nord for Gardermoen, omgitt av fjell- og flatbygder. Derfor må vi legge felles strategi for å løse framtidas utfordringer. Tørr vi samle oss?

Kommentarer til denne saken