Mot dyreplageriet

:Illustrasjonsbilde

:Illustrasjonsbilde

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerTil tider er det stadig diskusjoner om alle disse rovdyrene vi har, og spesielt ulven som er den verste. På våren skal husdyr som sauen få lov å gå på inn og utmarksbeiter. Det blir nok da ikke lenge før vi på nyhetene får høre om dyr som er blitt skadet og tatt.

Hjorteviltet er utsatt hele året. Elgku kalver, men blir etter hvert gående alene når ulven kommer innpå. Kalver er et lett bytte. I store områder i dette landet er det nesten ikke elg igjen å jakte på. En ulvefamilie, revir kan ta opptil 130–145 dyr i løpet av et år. Det er enormt mange tonn med mat. Mat som er produsert på den mest miljøvennlige måten. Og landskapet vokser ikke så igjen. For å opprettholde denne kjøttmengde må den da produseres på husdyrbruk med kraftfor som delvis næringsgrunnlag.

Det er ingen som må tro at disse dyrene som blir tatt, blir avlivet på en kjapp og effektiv måte. Mange går og sliter i timer og dager før de stryker med, eller husdyr som blir avlivet av sine eiere. Dette er forferdelige opplevelser! Det blir ofte sagt at vi bor i et fritt land. Er et vidt begrep det! Slik er det nok ikke for alle, og ikke i det hele tatt for dyr som blir jaget i rovdyrutsatte områder. I en kommune som Trysil var det før bortimot 1900 vinterfora sauer, nå er det nede på 450. Mange av disse rovdyrvernere er medlemmer i forskjellige forbund, foreninger og organisasjoner. Det er fristende å kalle disse for indirekte dyreplageriorganisasjoner! Flere regjeringer og storting har hatt ansvaret for at dette har utviklet seg. Rovviltpolitikken her i landet, sett opp mot eiendomsrett, kan være i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Det er for gammeldags å hevde at de fire store rovdyrene her er truede arter. Og spesielt ulven som ble fraktet østfra på fire gummihjul for vel 40 år siden. Den er nå delvis ute av kontroll. Kontroll av disse rovdyrene koster norske skattebetalere hundrevis av millioner kroner hvert år. Vi får mer en nok ulv fra Sverige uansett ulvepolitikk her i landet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags