Valg: Solidaritet eller egennytte?

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Meninger 

Nordre Land Ap Hva bør du stemme, hva er best for deg? Hører vi fra flere hold nå om dage. For meg er dette en uaktuell problemstilling. Hva som er best for meg, er underordnet hva jeg tror er best for det samfunnet jeg er en del av. Om jeg bare skulle tenkt kortsiktig egennytte, vet jeg flere partier med gode «lokketilbud».

Norge er i en unik økonomisk stilling. Vi har vunnet i lotto og gevinsten er plassert i «oljefondet». Vi er så rike at ingen av oss egentlig trenger å betale skatt de fire neste årene.

Hvorfor skal vi da betale skatt? Jo fordi noen av oss kommer til å leve lenge enn oljefondet er stort nok til å dekke. Siden 1990 tallet har alle norske regjeringer hatt overskudd hvert år, helt fram til nå. Samtidig har de kunnet øke pengebruken. Dagens regjering er den første som går i minus.

At vi som personer sparer til pensjon, og at det minker på kontoen mot slutten av livet, er normalt. Men samfunnet skal ikke dø, det skal leve videre. Om vi derfor fortsetter framover med å gå i minus, vil framtidige budsjetter måtte krympe. Den tid den sorg, tenker noen, nå må vi bare sørge for å vinne valget, koste hva det koste vil. For meg er skatt lik «dugnad», som er samhandling og fellesskap, en norsk verdi og grunnpilar i velferdssamfunnet.

En del politikere på høgresiden uttrykker helt åpent at de ser på egoisme som en positiv kjerneverdi. For meg blir det derfor hult når de samme politikerne uttrykker bekymring for trusler mot den norske velferdsstaten, som bygger på solidaritet som er det motsatte av egoisme.

Jeg tror på felleskap og stemmer Arbeiderpartiet. Et parti som vil fortsette med stor statlig aktivitet, uten å svekke handlingsrommet for framtidige generasjoner.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags