Stortingslønn og offentlige pensjoner

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Stortinget er i den unike situasjon at de kan bestemme sin egen lønn – foruten andre fordeler og privilegier. Og noe av det siste stortingspolitikerne gjorde før de tok sommerferie, var lønnsjusteringer i forbindelse med årets lønnsoppgjør. Stortinget la seg på samme prosentvise økning som yrkesgruppene ellers, som i snitt ble et løft på kr. 21.674 årlig for politikerne som nå får en lønn på kr. 928.602. Prosenter er greit når en har en god lønn fra før.

Representanter for SV tok opp denne forholdsvise kraftige økningen, og sammenlignet med økningen for pensjonister på fattige 2000 kroner etter diktat fra regjeringen – og uten forhandlinger. Det er en kjent sak at pensjonene er underregulert etter vedtak i Stortinget, og ytterst få partier og politikere er villige til å snu på dette.

SVs representanter i Storinget gikk inn for samme prosentvise økning for pensjonister som for lønnstakerne – uten avkorting. Hva skjedde? Bortsett fra SVs representanter – og et par andre – satt de andre representantene musestille og avventet votering og et klekkelig lønnsløft, slik som skissert over. Den talende taushet i Stortinget, og negative tilnærmingen for å diskutere underreguleringen av pensjonene, var tydeligvis brysomt for de fleste representanter, som vel var mer innstilt på en lang ferie til utpå høsten.

Stortingsrepresentantene har sikret seg selv gode ordninger med å reise gratis i Norge, bedre reisegodtgjørelse enn andre. De får dekket utgiftene til egen pendlerleilighet i hovedstaden og mat i Stortingets kantine til en spottpris. Arbeiderpartiet satt også stille i Stortinget da saken ble reist av SV i en hastesak på tampen av denne sesjonen for å bøte på den negative utviklingen for pensjonene.

I etterkant har også AP sett at noe må gjøres, og Rigmor Aaserud beskriver i Oppland Arbeiderblad en justering av pensjonene som AP vil foreslå, fordi de har oppdaget at lønnstakerne får lønnsøkning og en antatt reallønnsvekst på 0,5 prosent, mens pensjonistene havner på minus 0,25 prosent. Men forslaget fra AP virker puslete, når en ser at det legges opp til bare halvparten av lønnsveksten for lønnstakerne (0,5:0,25). Hvorfor kunne ikke AP støtte SV`s forslag i Stortinget om at pensjonistene skulle likestilles med lønnstakerne for å unngå kjøpekraftnedgang tredje år på rad.

Det grunnleggende problemet er pensjonsforliket i Stortinget for flere år tilbake med vedtatt årlig underregulering av pensjonene i forhold til lønnsutvikling for lønnstakerne. Et annet diskriminerende forhold er at Pensjonistforbundet ikke har forhandlingsrett, men bare må finne seg i diktat fra regjeringen som SV prøvde å ta opp i Stortinget, men ble nedstemt av de andre partiene.

Hvilke partier vil ta opp dette i valgkampen – og senere få gjort noe med det? Jeg håper på reaksjoner og svar fordi dette også kan bli avgjørende for mange på valgdagen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags