Gå til sidens hovedinnhold

Samling av faktafeil

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Svar på leserinnlegg OA 24.8.18. Påstand: Israelsk skole-pensum motarbeider fred i Midtøsten

Ole Edvard Sandvik Evenstuens innlegg fredag 24. august fremstår som en storsamling med faktafeil. De voldelige provokasjonene ved Gaza-gjerdet startet flere uker før USA flyttet ambassaden til Jerusalem. Navnet på demonstrasjonene – «Den store returmarsjen» - røper målet til provokatørene. De krever å flytte millioner av etterkommere av 1948-flyktninger inn i staten Israel slik at verdens eneste jødiske stat blir borte og erstattet av arabisk stat nummer 23 og muslimsk stat nummer 58.

Nesten alt Evenstuen skriver om den nye nasjonalstatloven vedtatt i juli er feil. Lovteksten sier for eksempel: «Denne paragrafen gjør ingen skade på status til det arabiske språk før denne loven ble satt i verk.» Loven separerer ikke befolkning på grunnlag av tro og endrer ikke på statens mulighet til å «innføre religiøse jødiske lover», slik Evenstuen hevder.

«Palestinerne får ikke lov å lære noe om sin egen historie som kan styrke nasjonalistiske holdninger,» hevder Evenstuen. Det er rent vrøvl. Palestinske skolebøker er full av nettopp dette, og Israel har ikke mulighet til å sensurere bøkene verken på Gaza eller Vestbredden.

«Israels utdanningssystem er effektivt for å skape kaldblodige soldater,» skriver Evenstuen, og følger opp århundregamle europeiske blodanklager mot kollektiv av jøder. Israels utdanningssystem er et av de beste i verden, og israelsk forskning og høyteknologi bidrar til å gjøre verden til et mye bedre sted. Israels utdanningssystem har også gitt massiv hjelp til palestinerne. Dr. Gabi Baramski, som tidligere var president ved det palestinske Bir Zeit-universitetet, har skrevet: «Før 5. juni 1967 fantes det ingen universiteter på Vestbredden og Gazastripen». I dag har Vestbredden og Gazastripen 11 universiteter, 13 høyskoler og 19 community college-er [en type lavere høyskole med toårige studieløp, tilsvarende svensk högskoleexamen]. Ifølge en offisiell publikasjon fra PA har Vestbredden og Gazastripen «en befolkning på rundt 4 millioner, og en av de høyeste per capita universitetsutdannede i den arabiske verden».

Jeg vil oppfordre alle som er opptatt av denne konflikten å innhente informasjon fra flere steder enn kun tabloid. En sak har som kjent flere sider, ofte vinkler medier en konflikt ut egne meninger og eget politisk ståsted og er dermed ikke objektive nok. www.miff.no kan anbefales av undertegnede.

Laila Glemmestad

Kommentarer til denne saken