Gå til sidens hovedinnhold

Oppland SV forsvarer terrorvelde i Gaza

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

23. mai 2018 skrev Rahaman (Oppland SV) et innlegg i OA om Israel og palestinere der han i klare ordelag forsvarer terrorbevegelsen HAMAS og deres arbeidsmetoder. Han unnskylder deres handlinger og gir Israel, USA, Norge og verden skylden.

Han leverer et budskap om at sosiale problemer leder til terrorisme og at det er vårt felles ansvar; ikke de som faktisk gjør det. Jeg og partiet De Kristne tar sterkt avstand fra slike holdninger. Terrorgruppen HAMAS ble etablert for over 30 år siden. I denne tidsperioden har de fått muligheten – både av verdenssamfunnet og av PLO og Israel – til å endre seg, forlate terrorismen og bli en lovlig organisasjon, slik PLO valgte å gjøre. Men HAMAS valgte å fortsette med terrorisme. Det er deres valg og de må ta ansvaret for dette selv.

Innbyggerne i Gaza har vært under HAMAS sitt terrorvelde i over 10 år. Israel og Egypt har forsøkt å endre situasjonen både ved å stoppe innførsel av våpen/våpenrelaterte materialer og ved å appellere til opprør sammen med PLO. Det finnes motstand mot dette i den vestlige verden, og SV er blant dem. De har – sammen med andre – aktivt forsøkt å bryte våpenblokaden av Gaza. Dette er en handling som er et brudd på folkeretten.

Mizanur Rahaman skriver for øvrig i sitt innlegg at våpenblokaden av Gaza er ulovlig. Det stemmer ikke. Folkeretten gir Israel og Egypt rett til å kontrollere innførsel av våpen til Gaza i forbindelse med krig og væpnet konflikt. Dette ble bekreftet av daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre i 2011, mens SV selv satt i samme regjering. Hvorfor sprer SVs fylkesleder i Oppland usannheter om dette, 7 år etterpå?

Rahaman skriver også at «diplomati har sviktet». Nå er nok erkjennelsen at terrorister er det lite annet å gjøre med enn å nedkjempe dem. Selv venstresiden i Europa forsto dette da kampen mot ISIS sto på som verst. Derimot er diplomati i form av samtaler for å oppnå fredelig sameksistens under utvikling i området. Da ikke med HAMAS, men med PA som ledes av PLO. Israel står alltid klar til å bidra med løsninger for dem som er villig til fred.

Kommentarer til denne saken